По обидва боки океану

12.10.2011
По обидва боки океану

«Рейнджер» Руслан Федотенко (ліворуч) у програному матчі з «Анахаймом». (Фото Рейтер.)

Найсильніша хокейна ліга світу продовжила започатковану кілька років тому традицію відкривати сезон за межами Північної Америки. Команди НХЛ виїздили показати свою силу й до Японії, але частіше надають перевагу Європі, звідки за океан переїхало чимало вправних гравців. Тож у популярності матчів НХЛ у Старому Світі сумніватися не доводиться.

Для початку «Нью–Йорк рейнджерз», «Баффало», «Анахайм» і «Лос–Анджелес» провели показові зустрічі з європейськими клубами, зазнавши лише однієї поразки в семи поєдинках. А 7 і 8 жовтня у Стокгольмі, Гельсінкі й Берліні ці клуби вже матчами між собою підтримали старт регулярного чемпіонату НХЛ, започаткованого днем раніше в Канаді та США. Найприємнішим вояж за океан вийшов для «клинків» із Баффало, котрі привезли додому чотири очки — за перемоги над «королями» з Лос–Анджелеса (4:2) й «качками» з Анахайма (4:1). А невдахами турне стали «рейнджери» із Нью–Йорка — вони поступилися й «Лос–Анджелесу» (2:3 ОТ), й «Анахайму» (1:2 Б).

Саме за нью–йоркців грає українець Руслан Федотенко. Другий сезон у формі «Рейнджерз» 32–річний лівий вінгер почав однією гольовою передачею у двох іграх.

Ще один українець у НХЛ, 31–річний форвард Олексій Понікаровський, у міжсезоння поміняв «Лос–Анджелес» на «Кароліну». У перших трьох матчах сезону за «Харрікенз» Поні відзначився голом і результативним пасом, а також у своєму стилі двічі побував на лаві штрафників. Його команда тричі поспіль програла.

Виступають зараз в НХЛ ще двоє вихованців українського хокею. Володар Кубка Стенлі 2006 року в лавах «Кароліни» захисник Антон Бабчук уже другий сезон почав у «Калгарі». Щоправда, у двох матчах «Флеймз» 27–річний уродженець Києва, заграний за російську «молодіжку», з’являвся на льоду лише в одній грі. А литовський нападник Дайнюс Зубрус, котрий юнацькі роки провів у Харкові, продовжує виступи за «Нью–Джерсі».

За п’ять стартових днів сезону лише вісім із 30 клубів не зазнали очкових втрат. «Баффало», «Вашингтон», «Філадельфія», «Торонто» й «Детройт» виграли двічі, «Флорида», «Сан–Хосе» й «Едмонтон» — по одному разу. А володар Кубка Стенлі–2011 «Бостон» зазнав двох поразок.

 

ТАБЛО

Регулярний чемпіонат НХЛ. «Нью–Джерсі» — «Кароліна» — 4:2 (Понікаровський «К» — 15 хв. 29 сек., 1+0, 2 кидки, корисн. «+1», 2 хв. штр.), «Калгарі» — «Піттсбург» — 3:5 (Бабчук «К» — 17.46, «+1»).

* * *

Російська вища ліга. Західна конференція. «Донбас» — ХК ВМФ — 0:3 (0:0, 0:3, 0:0; 3926 глядачів).

Лідери: «Нафтовик» — 26 (12), «Донбас» — 23 (10), ХК ВМФ, «Аріада–Акпарс» — 19 (11).