Медалі — на десерт

12.10.2011
Медалі — на десерт

Яна Шемякіна (ліворуч) — єдина українська шпажистка на стадії 1/32 фіналу чемпіонату світу. (Фото з архіву «УМ».)

Рейтингові правила відбору на Олімпіаду у фехтуванні одразу роблять медалістів світової першості, що триває зараз у Катаньї, головними претендентами на перепустки до Лондона. Тож не дивно, що до портового міста на острові Сицилія злетілася рекордна кількість учасників: 116 країн світу репрезентують 1200 спортсменів, які ведуть боротьбу в індивідуальних та командних змаганнях. Відзначимо, що минулого року на паризькому «мундіалі» були представлені фехтувальники з 96 держав.

Чемпіонат «мушкетерів» у курортній Катаньї приймає одразу 25 тисяч уболівальників з–за кордону. Такий ажіотаж надихнув організаторів на зміни в регламенті ЧС. Заради додаткової родзинки керівники Міжнародної федерації фехтування залишили розіграш нагород на уїк–енд. Відтак головна інтрига перших днів турніру — визначення учасників 1/32 фіналу. Саме з цієї стадії починають боротьбу перші 32 номери світового рейтингу. Друга половина мусить торувати складний шлях ранніх стадій «плей–оф».

Після двох змагальних днів із 24 представників України боротьбу продовжують 18 спортсменів (при тому що кожен вид зброї — рапіру, шпагу, шаблю — представляли по четверо наших чоловіків та жінок).

У стартовий день втрати були мінімальні — збірна залишилася без рапіристки Олени Хісматуліної, яка в 1/64 фіналу програла мексиканці Наталі Міче — 6:15, та шпажиста Ігоря Рейзліна, котрий мінімально поступився росіянину Ігорю Турчину. Наступного дня кількість «жовто–синіх» «капітулянтів» зросла удвічі. На шляху до «64 кращих» найбільше постраждала наша жіноча команда шпажисток. Бронзова призерка чемпіонату світу–2009 Анфіса Почкалова вже на першому етапі «плей–оф» склала зброю перед Мей Лоуренс зі США — 13:14. У наступному раунді вилетіли ще дві українки: Ксенія Пантелєєва не знайшла аргументів проти німкені Рікарди Муртерер (12:15), а Олена Кривицька — проти кубинки Сілейдіс Ортіс–Фуенте (12:15). Відтак єдиною представницею вітчизняної жіночої шпаги на ЧС залишається п’ятий номер світового рейтингу Яна Шемякіна, яка оминула сито попереднього відбору.

Не дістався першої важливої контрольної позначки «мундіалю» і наш рапірист Андрій Погрібняк. В 1/64 фіналу його вибив японець Сугубу Аваджи — 8:15. Тоді як двоє товаришів по команді йдуть далі: львів’янин Клод Юнес переміг Анібала Альвеара з Чилі (15:6), а Володимир Колтиго — Морітца Хінтерзеєра з Австрії (15:7).

Єдині, хто з наших співвітчизників досі зберігає повне представництво на планетарній першості, — це жіноча та чоловічі команди шаблістів.