ХРОНІКА

07.10.2011

Бокс

Чемпіон світу у надважкій вазі за версіями IBF, IBO, WBA й WBO Володимир Кличко проведе свій наступний поєдинок проти темношкірого француза Жана–Марка Мормека. Як повідомила прес–служба братів Кличків, двобій відбудеться 10 грудня на арені «Еспріт» у Дюссельдорфі.

39–річний Мормек — екс–чемпіон світу в першій важкій категорії (версія WBA, 2002—2006 і 2007). «Мормек — один із найбільш досвідчених бійців, з якими я коли–небудь стикався. У нього було багато чемпіонських боїв, він володіє хорошою технікою, завдає багато ударів і при цьому поводиться в рингу інтелігентно, — коментує Кличко. — Його недооцінка може стати фатальною помилкою».

* * *

У півфіналах чемпіонату світу серед аматорів у Баку боксуватимуть п’ятеро українців. Останнім позавчора ввечері стадію 1/4 фіналу подолав Тарас Шелестюк у ваговій категорії до 69 кг — при рахунку 13:13 він переміг росіянина Андрія Замкового за додатковими показниками.

Вихід до півфіналу автоматично означає здобуття медалі. Відтак уже зараз зрозуміло, що Україна посяде на ЧС–2011 перше місце за кількістю нагород — 5, адже Казахстан має 4 півфіналістів, Росія й Куба — по 3, Азербайджан — 2.

Футбол

Керівництво маріупольського «Іллічівця» відправило у відставку головного тренера Валерія Яремченка. Виконуючим обов’язки наразі буде Ігор Леонов.

* * *

Перша ліга. 14–й тур. «Львів» — «Севастополь» — 0:2 (Плешаков, 23; Танчик, 55), «Зірка» — «Сталь» — 0:1, «Миколаїв» — «Енергетик» — 2:0, «Нива» — «Титан» — 0:1, «Арсенал» (БЦ) — «Олімпік» — 1:0, «Говерла–Закарпаття» — «Нафтовик» — 1:0 (Джакобія, 12), «Одеса» — «Кримтеплиця» — 1:1, «Динамо–2» — «Геліос» — 2:1, «Металург» (З) — «Буковина» — 3:2 (Жуніор, 7 (пен.); Рудика, 19; Бойко, 33 — Семенюк. 58 (пен.); Мельник, 75).

Лідери: «Говерла» — 37, «Металург» — 31 (13 матчів), «Севастополь» — 28, «Кримтеплиця» — 27, «Арсенал», «Буковина» — 25.

* * *

Контрольний матч. «Чорноморець» — «Ністру» (Атаки, Молдова) — 1:0.

* * *

«Сьон» виграв справу у цивільному суді Швейцарії щодо рішення УЄФА виключити клуб із розіграшу Ліги Європи. Тепер Європейський футбольний союз повинен якимось чином повернути клуб у груповий етап ЛЄ, що вже стартував, або платити швейцарському клубу по 814 євро за кожен день невиконання рішення. Крім того, УЄФА має одноразово відшкодувати «Сьону» збиток у розмірі 33 тис. франків.

УЄФА позбавила «Сьон» місця в груповому турнірі Ліги Європи через те, що в матчі останнього раунду «плей–оф» проти «Селтіка» у складі швейцарців на поле вийшли гравці, що не мали права виступати за клуб.

Баскетбол

Чоловіки. Українська суперліга. «Донецьк» — «Миколаїв» — 90:94.

Шахи

У Словенії завершився 27–й Кубок клубних команд Європи, де кілька українських шахістів та шахісток здобули медалі, представляючи іноземні клуби. Змагання проводилися за швейцарською системою в сім турів. У чоловіків трійку призерів склали: «Санкт–Петербург Chess Federation» (Росія; український легіонер — Захар Єфименко), «СОКАР» (Азербайджан; Дмитро Волокітін), «G–Team Нови Бор» (Чехія). Чемпіон України — команда «A DAN DZO&PGMB» (Чернігів) — на десятому місці.

У жінок перемогла команда AVS (Краснотур’їнськ, Росія) з нашими Катериною Лагно й Марією Музичук.

* * *

На турнірі «Великий шолом» у Сан–Паулу, Бразилія, провідний український гросмейстер Василь Іванчук та його дружина стали жертвами пограбування «практично на території готелю». «Ми вийшли з дружиною, сіли в машину, поклали речі... І тут — двоє з пістолетами. Речі наші забрали і втекли. На щастя, комп’ютерна сумка в мене була під ногами, вони її просто не помітили, очевидно», — цитує Іванчука сайт Chess–news.ru.

Василів паспорт залишився при ньому, тож лідер супертурніру зміг приїхати до іспанського міста Більбао для участі в другому колі змагання. А паспорт дружини вкрали разом із сумочкою, тож вона мусила із Бразилії повертатися в Україну. «Нічого такого, що заважало б мені грати далі, не відбулося», — каже Іванчук, шкодуючи лише за вкраденими шахами, якими він користувався дуже віддавна.