«Марія» передала овації для Ступки

06.10.2011
«Марія» передала овації для Ступки

Лариса Кадирова та генеральний директор Театру імені Франка Михайло Захаревич під час відкриття фестивалю.

Останнім часом фестиваль «Марія», присвячений українській актрисі Марії Заньковецькій, відкривається за одним і тим же сценарієм: за пару днів до старту його засновник і художній керівник Лариса Кадирова не знає, відбудеться він цього року чи ні. Не став винятком і рік 2011–й. Знову нерви, знову гарячкове розмірковування над тим, куди ж селити учасників, які вже під’їжджають до Києва... Але відповідні рішення–накази після всіх можливих дедлайнів у найвищих владних кабінетах таки були підписані, і традиційно втомлена, але задоволена Лариса Кадирова оголосила про відкриття VІІІ Міжнародного фестивалю жіночих монодрам «Марія». Між іншим, цей фест — єдиний у своєму роді, в Європі, окрім «Марії», інших фестивалів жіночих монодрам не існує.

Цього року театральний форум проходитиме під девізом «Гортаючи сторінки європейської культури» і буде присвячений всесвітньо відомим літераторам–ювілярам Івану Франку, Тарасу Шевченку, Лесі Українці, Генріху Сенкевичу, Чеславу Мілошу та іншим... Фестивальну програму відкрила сама Лариса Кадирова, яка зіграла моновиставу за Ружевичем «Стара жінка висиджує». Учора гості фестивалю переглянули «спектакль–екранізацію» і «спектакль–реінкарнацію» Анни Терещенко–Островської (Росія) «Пушкіну» та філософсько–поетичну трагікомедію про сенс життя, силу кохання і ненависті «Лазариця» болгарки Зорниці Пламенової. Сьогодні актриса з Азербайджану Нігяр Гасанзаде покаже виставу «Всесвіт» (автор та режисер — Ельвін Мірзоєв), а полька Моніка Боллі — «Сахем» за Сенкевичем. Також в афіші фестивалю — вистави з Росії, Угорщини, спектакль «Картотека» (фантасмагорія за Ружевичем) Польського народного театру... Завершить форум спектакль за Богданом Бойчуком «Не тільки молитви» Київського театру поезії «Мушля», який актриса Олена Огороднійчук зіграє 9 жовтня. У рамках фестивалю відбудеться засідання «круглого столу» «Діалог культур» та працюватиме міжнародна наукова конференція «Магія культур», участь в якій, зокрема, візьме і грузинський режисер Роберт Стуруа. А у фойє театру відкрили виставку, на якій експонуються різні образи Марії — від ляльок–мотанок херсонської художниці Ольги Жукової, які до цього побували у Будапешті, у Францисканському костелі, до сучасної сексуальної пані–вамп авторства Наталі Рудюк.

На відкритті фестивалю «Марія» чекали й Богдана Ступку, який завжди дуже прихильно ставився до цієї ініціативи своєї колеги і партнерки ще з заньківчанських часів Лариси Кадирової. Але, на жаль, через підготовку до ювілейного вечора привітати учасників і гостей фестивалю цього разу він не зміг. «Ось у мене є скринька з карпатського дерева, яку я планувала подарувати Богдану Сильвестровичу, — знайшла вихід із ситуації Лариса Кадирова. — Давайте я зараз відкрию цю скриньку, і ми влаштуємо овації великому акторові Богдану Ступці, а потім я її закрию, і ми передамо нашу пошану ювіляру». Так і зробили.