«Скільки вже можна програвати?!»

06.10.2011

Програвши чотири матчі поспіль і встановивши за цим показником новий антирекорд, національна збірна під орудою Олега Блохіна на початку тижня зібралася в Кончі–Заспі для підготовки до чергових спарингів. Контрольний матч зі збірною Болгарії відбудеться завтра в Києві, а з командою Естонії — у наступний вівторок у Таллінні. Згідно з попередніми домовленостями, товариський поєдинок із болгарами мав пройти в Софії, однак зустріч перенесли до столиці України. Ще одна вигода для того, аби «синьо–жовті» нарешті виграли.

На поле стадіону «Динамо» балканців виведе новий наставник. Головний тренер болгарської «молодіжки» Михаїл Маданськи посів місце відставленого німця Лотара Маттеуса. Щоправда, лише тимчасово. «До лав збірної Болгарії викликано багато нових гравців. Проти нас, імовірно, гратиме експериментальний склад», — сказав Олег Блохін під час дня «відкритих дверей» у Кончі–Заспі. — Однак для нас це не важливо. Головне, здобути результат. Скільки вже можна програвати?!»

За словами гравців збірної, у колективі наростає напруга, обумовлена останніми невдачами. Особливо їм дошкуляє розгром від чехів — 0:4. «Про осічку в Празі краще скоріше забути. А перемога над болгарами потрібна нам, як повітря. Слід повернути впевненість у своїх силах і повагу вболівальників», — каже Андрій Шевченко.

Забезпечувати результат Блохін покликав перевірених бійців, водночас знову не оминув увагою й резерв. У найближчих «товарняках» форму національної збірної можуть одягнути вихованці Павла Яковенка — «ворсклянин» Євген Селін та динамівець Денис Гармаш. Щодо гравця «Боруссії» з Менхенгладбаха Романа Нойштедтера, який висловив бажання грати за «жовто–синіх», то, за словами Блохіна, питання його виклику вирішуватимуть після того, як молодий хавбек отримає український паспорт.

Олег Володимирович пообіцяв, що обов’язкового надасть можливість зіграти перший матч за головну команду країни голкіперові «Шахтаря» Олександрові Рибці — мовляв, заслужив хлопець.

Після довгої перерви в обороні «жовто–синіх» можуть «засвітитися» Тарас Михалик та Дмитро Чигринський, котрі нещодавно відновилися після складних травм. Повертаються до лав збірної також Олександр Алієв із «Динамо» та Сергій Назаренко із «Таврії». Очевидно, комусь доведеться замінити московського динамівця Андрія Вороніна, котрий, приїхавши до Києва, зліг із температурою. Під питанням і участь у завтрашньому матчі й Марко Девича із «Металіста».

«Потрібно перемогти, нехай навіть ціною хорошої гри», — це думка Чигринського. Підтримує партнера по збірній і капітан Анатолій Тимощук. «Результат у найближчих матчах додасть нам впевненості. Починаються останні наші іспити перед Євро–2012, і їх треба скласти на «відмінно», — півзахисник мюнхенської «Баварії» нагадує, що до чемпіонату Європи залишилося зовсім небагато.

До старту єврофоруму українці проведуть ще сім спарингів. Відступати нікуди, адже в рейтингу ФІФА наша національна команда скотилася аж на 60–ту сходинку. Це найгірший результат збірної за останні сім років.