Прийом для Лома

06.10.2011
Прийом для Лома

Олімпійський чемпіон Пекіна Василь Ломаченко (праворуч) таки пробився у чвертьфінал чемпіонату світу в Баку. (Фото з архіву «УМ».)

Для опису дій та рішень корейського судді Сео Вон Кіма, який позавчора ввечері на світовій першості в Баку обслуговував бій 1/8 фіналу між олімпійським чемпіоном Василем Ломаченком та бразильцем Робсоном Консейсао, достатньо одного слова: «свавілля». Саме так називається все те, що витворяв 59–річний служитель боксерської Феміди в ринзі. Кореєць відбирав чесно зароблені очки в нашого боксера: Василь завдав суперникові нищівних ударів по корпусу, але Кім оцінив їх як «кіки» нижче пояса. При цьому рефері відверто ігнорував порушення боксерського кодексу бразильським бійцем, який тричі самовільно падав на поміст, уникаючи побиття.

Ломаченко, який приїхав до Азербайджану захищати титул чемпіона світу, почав бій із Консейсао вайлувато. Перший раунд завершився нічиєю. У наступній трихвилинці представник Білгорода–Дністровського додав обертів. Щоправда, їх не помітили бокові судді, віддавши першість південноамериканцеві — 8:5. А заключний раунд, у якому четвертий номер світового рейтингу мав тотальну перевагу, став апофеозом суддівського маразму. Консейсао впав і четвертий раз — це вже був наслідок потужного «бомбардування» кулаками Лома. Але внаслідок зняття з українця очок мінімальну перемогу було присуджено Робсону Консейсао — 20:19. Відтак одразу після бою українська делегація подала протест.

«У спорті часто буває, коли арбітри приймають несправедливі рішення. Якщо «вбивають» олімпійського чемпіона, то що вже говорити про інших? На яку правду тоді можуть розраховувати «рядові» боксери?!» — так для «УМ» прокоментував цей бій відомий тренер Володимир Золотарьов, колишній наставник братів Кличків.

На захист Ломаченка стала вся спортивна спільнота України на чолі з Сергієм Бубкою. «Президент НОК телефонував голові Міжнародної боксерської асоціації (АІВА) Чинг Куо Ву», — повідомив «УМ» генеральний секретар Федерації боксу України Ілля Гурович. Звісно, що деталей розмови ніхто не знає, але згодом АІБА на своєму засіданні ухвалила безпрецедентне рішення і змінила підсумок двобою, визнавши переможцем Василя Ломаченка.

Апеляційний комітет АІБА визнав, що суддівство в поєдинку Ломаченко—Консейсао було вкрай необ’єктивним, — рефері не повинен був знімати очок з українця за удар «нижче пояса», адже його насправді не було. А регулярні падіння бразильця на долівку мали каратися зняттям балів із Консейсао.

За словами Іллі Гуровича, в любительському боксі досить часто опротестовують суддівські рішення, але задоволено протест «уперше за два десятки років». «А я взагалі не пам’ятаю такого, щоб коли–небудь задовольнялися протести», — зазначає Володимир Золотарьов.

Як тут не пригадати зовсім свіжий скандал навколо Міжнародної боксерської асоціації, яку звинуватили в нечесній грі британські мас–медіа. Мовляв, дочірня компанія АІБА, отримавши на свій рахунок 9 млн. євро від азербайджанських спортивних чиновників, вже пообіцяла господарям цьогорічного «мундіалю» — Азербайджану — два боксерських «золота» в Лондоні. Думається, ще один скандал не минув би безслідно для президента АІБА.

Що ж, завдяки авторитетові Сергія Назаровича Бубки, який є членом МОК, та непересічній особистості самого Ломаченка українцям у Баку вдалося відстояти правду й повернути те, що по праву виборов Василь. А це не багато не мало — іменна олімпійська ліцензія до Лондона.

Загалом, українці вже мають шість перепусток на Ігри–2012. На додачу до Гвоздика, Берінчика, Хитрова, Усика та Ломаченка, останнім щасливим володарем ліцензії на Олімпіаду став Тарас Шелестюк, який позавчора ввечері так само пробився до 1/4 фіналу ЧС–2011. У ваговій категорії до 69 кг сумчанин переміг француза Алексіса Вастена — 18:11.

«Певною несподіванкою для нас стала поразка Капітоненка, якому не вдалося кваліфікуватися на Олімпіаду, однак порадувала молодь», — підбив підсумки цієї серії відбору генсек ФБУ. Для невдах буде ще один кваліфікаційний турнір — у квітні.

Роман Капітоненко у вазі понад 91 кг поступився німцеві Еріку Пфайферу — 14:22.

Учорашні чвертьфінали для наших боксерів склалися переважно зі знаком «плюс». Вихід в 1/2 фіналу означав як мінімум бронзову медаль. Нестримний Максим Берінчик у категорії до 64 кг «розбомбив» азербайджанця Гайбатуллу Гаджиалієва — 33:19. Дніпропетровець Євген Хитров (75 кг) ще переконливіше переміг Александра Дреновака з Сербії — 34:15. Кримчанин Олександр Усик (91 кг) виявився сильнішим за представника Росії Артура Бертербієва — 17:13.

Олександр Гвоздик із Харкова (81 кг) поступився росіянину Єгору Мехонцеву — 21:27.

Василь Ломаченко на куражі переміг узбека Фазліддіна Гайбназарова — 18:10. А «медальна» доля Шелестюка, який боксував з Андрієм Замковим із Росії, вирішилася вже після здачі цього номера «УМ» до друку.