І не «Спарта», і не «Спартак»...

05.10.2011
І не «Спарта», і не «Спартак»...

Рідні стіни допомогли ужгородським «Карпатам» переможно стартувати в новій першості України. (Фото з сайту ГК «Карпати» (Ужгород).

Попри те, що чемпіонки останніх трьох сезонів української суперліги базуються у Кривому Розі, головним центром жіночого гандболу України по праву вважається Ужгород. «У місті є хороший зал, тисячі палких шанувальників гандболу. Матчі місцевих «Карпат» транслюють в інтернеті та по супутниковому телебаченню. А поруч з ареною розташований готель для прийому спортсменів», — так керманич ужгородської команди Борис Петровський розповідає «УМ» про спортивні принади міста. Саме в обласному центрі Закарпаття відбувся перший з’їзний тур нового сезону в жіночій суперлізі. І саме «Карпати» очолили турнірну таблицю.

Загалом на старт чемпіонату вийшло шість команд. У порівнянні з попереднім сезоном — на одну менше. Запорізька «ЗДІА» через фінансові проблеми відмовилася від участі в «елітному» дивізіоні.

Щоправда, називати цю жіночу лігу «елітною» можна з великою натяжкою. Адже всі її учасники — команди з бюджетним фінансуванням, без спонсорів та висококласних гравців.

Доки були гроші, була хороша команда у Кривому Розі, але на початку цього року «Спарта» почала занепадати. Команду залишив головний тренер, змінили прописку більшість ключових виконавиць. Очевидно, що захистити чемпіонський титул криворіжанкам не вдасться. Підтверджуючи попередні невтішні прогнози, із п’яти стартових матчів підопічні Олега Осипова виграли лише один. Воно й не дивно, адже, за словами колишнього тренера чемпіонок Валерія Войналовича, за команду нині грають «школярки», а від старої гвардії залишилося лише двоє гравчинь.

Від фінансової кризи постраждав і сам Войналович, який двічі приводив криворіжанок до чемпіонського титулу. Змінюючи фінансово знекровлену «Спарту» на київський «Спартак», який із новими амбіціями та спонсорами готувався зустріти своє 50–річчя, наставник всерйоз розраховував разом із легендарним столичним клубом підкорити чемпіонські позиції — як в Україні, так і в Європі. «Ми хотіли звернути увагу української спільноти на проблеми столичного спорту. Привернути увагу громадських організацій не стільки до «Спартака», скільки до становища дитячого спорту загалом і гандболу зокрема. Були люди, які мали бажання допомогти, був бізнес–проект. Однак знайти гроші на його реалізацію не вдалося», — розповіла «УМ» директор ГК «Спартак» ім. І. Турчина», олімпійська чемпіонка Галина Захарова.

Відтак киянки, яких принаймні якось підтримує міська влада, знову тренуються під орудою Олександра Гурського. У нинішньому сезоні спартаківки розраховують поборотися за медалі внутрішньої першості, а от із міжнародними баталіями доведеться почекати. «У зв’язку з відсутністю додаткового фінансування ми не змогли заявитися на єврокубки», — каже Галина Захарова.

Від України «на Європі» цьогоріч гратимуть лише дві команди — уже згадані «Карпати» та ірпінський «Податковий університет».

Ужгородський клуб, не в останню чергу завдяки рідним стінам, витиснув максимум із першого з’їзного туру, зробивши хороший подарунок на день народження почесному президентові клубу Олександрові Ледиді, який є головою Закарпатської обласної держадміністрації.

Очікується, що головними конкурентками «Карпат» буде команда з Ірпеня, яку тренує наставник національної збірної Леонід Євтушенко. Згаданий вище Валерій Войналович вважає саме «Податковий університет» фаворитом нинішньої першості.

 

ТАБЛО

Жінки. Чемпіонат України. Суперліга. 1–й тур (Ужгород). 1–й день. «Спарта» (Кривий Ріг) — «Спартак» (Київ) — 22:25, «Карпати» (Ужгород) — «Галичанка» (Львів) — 41:17, «Податковий університет» (Ірпінь) — «Дніпрянка» (Херсон) — 26:23.

2–й день. «Дніпрянка» — «Спарта» — 32:30, «Спартак» — «Карпати» — 26:27, «Галичанка» — «Под. ун–т» — 16:26.

3–й день. «Спарта» — «Галичанка» — 31:23, «Карпати» — «Под. ун–т» — 27:23, «Спартак» — «Дніпрянка» — 28:26.

4–й день. «Галичанка» — «Спартак» — 20:34, «Под. ун–т» — «Спарта» — 36:33, «Дніпрянка» — «Карпати» — 24:32.

5–й день. «Под. ун–т» — «Спартак» — 28:19, «Дніпрянка» — «Галичанка» — 30:20, «Спарта» — «Карпати» — 32:34.

Турнірне становище: «Карпати» — 10, «Под. ун–т» — 8, «Спартак» — 6, «Дніпрянка» — 4, «Спарта» — 2, «Галичанка» — 0.

* * *

Чоловіки. Суперліга. 5–й тур. «Будівельник» — «Політехнік» — 30:24, «Шахтар–Академія» — «Буревісник» — 31:37, «Мотор–ЗНТУ–ЗАБ» — «ЗТР» — 30:28, «Портовик» — «Динамо» — 24:28.