Варшавський іспит Януковича

30.09.2011

Візит до Варшави для Президента України Віктора Януковича вчора почався зі спілкування з польським колегою Броніславом Коморовським, який запросив його на робочий ланч. Оскільки Польща, попри все, залишається й адвокатом, і другом України в Євросоюзі, ця зустріч для Віктора Федоровича була принаймні не напруженою. «Хотів би привітати із досягненнями, які видно по практично узгодженій угоді про створення зони вільної торгівлі з Європейським Союзом. Це дуже важливий крок у доброму напрямку», — цитує УНІАН слова Коморовського до Януковича.

Складнощі очікувалися під час вечері. Саме з робочого застілля за участю глав делегацій увечері стартував саміт «Східного партнерства», головні заходи якого призначено на сьогодні. О 10.15 за київським часом почнеться пленарна сесія. У Варшаві обговорять здобутки та втрати учасників цієї програми — України, Молдови, Грузії, Білорусі, Азербайджану та Вірменії — на шляху до ЄС. За інформацією з кулуарів саміту, до «хорошистів» європейські наставники наразі відносять тільки Київ та Кишинів.

Хоча в «щоденнику» України останнім часом з’являються переважно зауваження від Брюсселя. Навряд чи надто поблажливим буде тон візаві Януковича й під час окремої зустрічі, яку в рамках варшавського саміту планує провести з ним керівництво Євросоюзу. Як повідомляє «Інтерфакс–Україна» з посиланням на джерела в Брюсселі, у зустрічі візьмуть участь президент Ради ЄС Герман Ван Ромпей і голова Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу. Напередодні бажання поспілкуватися з Президентом України на вельми неприємну для нього тему переслідування опозиції висловлювала й канцлер Німеччини Ангела Меркель. Разом із президентом Франції Ніколя Саркозі, який до Варшави не приїде (французьку делегацію на саміті очолює глава МЗС Ален Жуппе) фрау Меркель переконувала європейських політиків у тому, що треба призупинити переговори з Києвом про створення зони вільної торгівлі. І відновити лише тоді, коли буде звільнено Юлію Тимошенко.

Таку позицію, схоже, поділяє багато держав–членів ЄС. І в цьому випадку Україну знову захищає Польща. Як заявив журналістам заступник міністра закордонних справ Польщі Миколай Довгелевич, ситуація з екс–Прем’єром та іншими лідерами опозиції в Україні їм подобається анітрохи не більше, ніж партнерам по Євросоюзу. Проте позиція Варшави полягає в тому, що «вся країна не повинна розплачуватися за дії влади». Щоправда, на запитання про те, чи буде підписано угоду про асоціацію України з ЄС, якщо Тимошенко засудять, Довгелевич вирішив не відповідати. «Ми орієнтуємося на позитивний сценарій, — цитує дипломата сайт ZN.ua. — Керівництво Польщі неодноразово розмовляло з українськими колегами на цю тему, і ми вважаємо, що нас почули і зрозуміли».

Водночас представник польського МЗС додав, що «в Євросоюзі є країни, які більш скептично ставляться до України. І для того, щоб не підігрівати ці скептичні настрої, ми б не хотіли допускати думки про негативний сценарій рішення проблеми Юлії Тимошенко».

 

ДО РЕЧІ

Найбільшим експортером та імпортером у торгівлі товарами серед країн «Східного партнерства» з Євросоюзом стала Україна. Про це свідчать дані європейського статистичного агентства Eurostat, які наводить «Урядовий кур’єр».

На Україну припадає 9,6 мільярда євро, або 58%, від загального експорту ЄС у країни «Східного партнерства» та 7,8 мільярда євро, або 44%, від загального імпорту.