«Спасибі жителям Лондона!..»

29.09.2011

Новий спосіб боротьби за чистоту: у Лондоні та інших містах Британії найближчим часом з’являться урни, які... дякуватимуть тим, хто викидатиме в них сміття. Нові контейнери будуть не лише «говіркі», а й музичні. Вони співатимуть та розмовлятимуть голосами знаменитостей, повідомляє Бі–Бі–Сі.

За задумом влади, оригінальні 25–літрові сміттєві баки значно поліпшать порядок та екологічну ситуацію в найбільших англійських містах — адже, мовляв, кожному захочеться, щоб йому подякував за охайність улюблений актор чи музикант. І чим більше сміття людина опустить у бак, тим бурхливішою буде подяка. За викинутий папірець або банку урна нагородить уривчастим: «Дякую!» або «Ух ти!». А якщо кинути в контейнер, наприклад, пакет із порожніми пляшками, із бака зазвучить гуморна пісня. Багато пісеньок із репертуару музичних урн є переробками відомих композицій: скажімо, трек Rubbish Soul («Сміттєва душа») нагадує пісню «Бітлз» Rubber Soul («Гумова душа»).

Ноу–хау британців має багато особливостей. Так, урни Лондона «говоритимуть» зі столичним акцентом, а контейнери, встановлені в інших містах, озвучені з урахуванням особливостей місцевих діалектів та говірок. В озвучуванні сміттєвих баків взяли участь відомі актори, співаки та спортсмени.

Перші співочі урни з’являться в британській столиці 13 жовтня. Через кілька тижнів сміттєві баки вирушать у тур по країні, затримуючись у кожному великому місті на кілька днів. Очікується, що музичні баки повернуться у британську столицю до початку Олімпійських ігор 2012 року. Якщо експеримент вдасться, «вдячні» урни стануть новою визначною пам’яткою британських міст.