Вай, на мене діє «вай–фай»!

28.09.2011

Той факт, що випромінювання від мобільних телефонів може шкодити здоров’ю, відомий багатьом. Але далеко не всі знають, що не менш шкідливими для самопочуття можуть бути невидимі «промені» мереж Wi–Fi — бездротового інтернету. Скажімо, у США лікарі дедалі частіше фіксують звернення пацієнтів, які страждають від постійного перебування в зоні дії бездротових інтернет–і телефонних мереж. Медики констатують: це випромінювання може стати причиною багатьох захворювань — мігрені, болів у суглобах, частих застуд і навіть часткової сліпоти. Вилікувати ці симптоми неможливо, оскільки вони є чимось на кшталт алергії. Єдиний спосіб зцілитися — усунути алерген.

Оскільки оселитися далеко від цивілізації наважиться далеко не кожен, американські ескулапи радять тим пацієнтам, чиї випадки найтяжчі, переселитися, скажімо, в місто Грін–Бенк, що в штаті Західна Вірджинія. У цьому цілком сучасному за іншими показниками населеному пункті не просто нема мобільного зв’язку чи Wi–Fi — вони там категорично заборонені. Як повідомляє видання The Huffington Post, у Грін–Бенку розташований найбільший у світі повнообертовий параболічний радіотелескоп Національної радіоастрономічної обсерваторії. Діаметр його антени — понад 100 метрів. Цей апарат досліджує радіохвилі, які випромінюють комети, планети, віддалені галактики та інші космічні об’єкти. Телескоп дуже чутливий, тому будь–які сторонні радіохвилі в зоні його дії можуть завадити дослідженням.

Дізнавшись про існування Грін–Бенка, американські «Wi–Fi–алергіки» організували там цілу колонію, що регулярно поповнюється новими мешканцями. От тільки не ясно, чому на них не діють потужні магнітні поля самого радіотелескопа.