«Мерин» із майбутнього

22.09.2011
«Мерин» із майбутнього

Нинішній Франкфуртський автосалон недарма відбувається під гаслом «Майбутнє входить до базової комплектації». Виробники, які виставили на стендах найкращі концепт–кари, заявляють, що більшість футуристичних машин — це готові до випуску серійні моделі. Спільна риса новинок — готовність до роботи на альтернативних видах пального, дешевших і доступніших, ніж бензин та дизпаливо.

Компанія «Мерседес» привезла з 2025 року електроконцепт під назвою «F 125!». Авто має вельми екстравагантну зовнішність, але головне — електрохімічний генератор цього «Мерса». Він використовує як паливо водень, виробляє електрику, живить чотири тягові двигуни і літієво–сірчану батарею місткістю 10 кВт–год. Як повідомляє сайт «Автоновості», така батарея допомагає генератору під час інтенсивного розгону і накопичує енергію при гальмуваннях.

Середня витрата водневого пального для «F 125!» становить лише 0,79 кг на 100 км. Якщо перерахувати на дизпаливо, то вийде 2,7 літра на сотню кілометрів. При всіх нововведеннях у моторній частині економний красень «F 125!» здатний розігнатися до 100 км/год лише за 4,9 секунди, а його максимальна швидкість — 220 км.

«Мерседес F 125!» отримав передову медійну начинку. Інформація на його приладовій панелі відображається в 3D графіку, а штатна навігаційна система із планувальником маршрутів, музика та безліч електронних периферійних пристроїв щільно працює з інтернетом і може розуміти голоси й жести користувача.

Додаткова система Assist Driving здатна без втручання водія підтримувати швидкість у потоці, екстрено зупиняти автомобіль у разі виникнення перешкоди, автоматично виконувати перестроювання з ряду в ряд і навіть здійснювати обгони.

«Мерседесівці» замислюються й над тим, щоб у майбутньому забезпечувати автомобілі системами обміну інформацією. Тобто якщо комп’ютер одного авто зафіксував для себе щось корисне на дорозі, він «за умовчанням» поділиться відомостями з сусідськими машинами — машинами ХХІ століття.