Потрійне дербі братів

22.09.2011
Потрійне дербі братів

Боягуз не грає в хокей.

Про гучність події, яка позавчора ввечері відбувалася у столичному Палаці спорту, можна було судити вже у вестибулі однойменної станції метро. Підсилений барабанний «тамтам» генерувався під стінами головної критої арени країни і викликав тремтіння навіть віддалік Палацу спорту. Це хлопці з ансамблю ударних інструментів «Арс Нова» скликали киян на «битву року». Саме так столичний хокейний клуб «Беркут» охрестив гру з чемпіоном країни — «Донбасом» — у рамках національної першості, яка проходить під егідою новоствореної Професіональної хокейної ліги. Міліцейські кордони навколо Палацу лише підтвердили припущення про те, що на трибунах буде багато глядачів.

І справді, перше свято вдалося. Юрми красивих дівчат, натовпи студентів і школярів, шеренги курсантів–богунівців, статечні дядьки, мами з малюками — всі вони прийшли на хокей. Київ скучив за цією грою. І ось маємо: ажіотаж викликав зовсім не вирішальний, але добре організований поєдинок національного чемпіонату.

 

Свято хокею

Уперше за багато років на льоду Палацу спорту грає команда, яка підхопила прапор із рук фінансово неблагополучного «Сокола». «Міліціонери» (таке прізвисько «Беркута») в минулому сезоні самі балансували на межі виживання, але з появою нового спонсора — нардепа–бізнесмена Давида Жванії — повернулися у вищий український ешелон із великими амбіціями. За словами голови опікунської ради клубу Сергія Харовського, «Беркут» ставить перед собою максимальні задачі, серед яких і створення команди рівня російської КХЛ.

Вочевидь у «Беркуті» вже зараз добре працює як селекційна служба, що зібрала в команду багатьох умілих вітчизняних гравців, так і піар–відділ, який добре постарався задля аншлагу на першому домашньому матчі «беркутівців». На трибунах було понад 5 тисяч глядачів! Зазвичай матчі регулярної першості України притягували до себе лише невеличкі групи справжніх шанувальників «найшвидшої у світі гри». Однак після створення ПХЛ ситуація, схоже, змінюється. Принаймні — в Києві, принаймні — на матчах за участю фаворитів першості. У «Беркуті» вже пообіцяли, що дербі з «Соколом» також відбудеться в Палаці спорту (а так — команда гратиме переважно в броварському «Терміналі»).

До слова, матч «Беркут» — «Донбас» транслював у прямому ефірі Перший Національний. Думається, протистояння головних претендентів на чемпіонство не залишило байдужою і всеукраїнську аудиторію. Ще б пак, знову зійшлися Київ і Донецьк.

Прокинулися й дотиснули

До столиці «Донбас» (а точніше, його друга команда, що грає в українській ПХЛ, тоді як «основа» виступає у вищій лізі Росії) приїхав не в найкращому гуморі. Поразки у двох стартових матчах коштували посади тренеру Сергію Петрову. Замість нього виправляти ситуацію викликали з Білорусі Олега Микульчика. «Зателефонували, і я в авральному порядку приїхав. Виходить, що з корабля на бал», — розповів про свій переїзд в Україну 47–річний екс–захисник — колишній гравець збірних СРСР та Білорусі, до останнього часу — головний тренер молодіжної збірної Білорусі U–20. Також «Донбас»–2 підсилили російські легіонери, захисники Бахріддінов і Денисов.

Латати дірки від двох стартових пробоїн Микульчик мусив уже по ходу поєдинку з «Беркутом». Достукатися до своїх підопічних білорус зміг лише після першого періоду. А стартову 20–хвилинку донеччани програли — 0:2, пропустивши обидві шайби після кидків із «п’ятачка». У другому періоді гості вирівняли гру, й команди обмінялися влучними кидками — знову–таки з близької відстані. А остаточно «донбасівці» прокинулися в завершальній третині поєдинку. Посприяв цьому суперник, який надав «біло–чорним» забагато вільного простору. «Третій період ми почали грати від оборони. І припустилися двох дурних помилок», — визнав тренер «Беркута» Дмитро Марковський, який, крім кар’єри хокеїста, має ще й досвід спортивного коментаторства.

Надалі, хоч як намагалися команди визначити переможця в основний, а згодом і в додатковий час, однак уникнути післяматчевої «лотереї» не змогли. Щасливий квиток дістався «Донбасу». Його нападник Роман Благий виявився єдиним, кому вдалося реалізувати буліт.

До речі, у складі «Беркута» грає брат Благого — оборонець Олег. І це ще не все. По різні боки «барикад» позавчора діяли й брати Ісаєнки (Дмитро — за Донецьк, Денис — за Київ) та Борисенки (Руслан — за «Донбас», Павло — за «Беркут»). До всього, у складі «міліціонерів» на льоду «наводив порядок» захисник Павло Микульчик — син тренера донеччан.

Ворота господарів захищав Ігор Карпенко, гостей — Вадим Селіверстов, обидва — колишні «соколи», як, утім, і більшість гравців обох команд.

 

ТАБЛО

Чемпіонат України. «Беркут» (Київ) — «Донбас» (Донецьк) — 3:4 Б (2:0; 1:1; 0:2; 0:0; 0:1; Буценко, 4; П. Борисенко, 6; Дворецький, 29 — Бабинець, 25; Пастух, 44; Р. Благий, 49; вирішальний буліт — Р. Благий), «Білий барс» (Бровари) — «Харківські акули» — 4:5.

Турнірне становище: «Сокіл», «Компаньйон» — 6 (по 2 матчі), «Беркут» — 4 (2), «Леви» (Львів) — 3 (1), «Харківські акули — 3 (3), «Донбас» — 2 (3), «Білий барс» — 0 (2), «Вінницькі гайдамаки» — 0 (1).