«Помаранчева революція не скінчилася»,

21.09.2011

Перебуваючи у США, Віктор Ющенко в ніч із понеділка на вівторок за київським часом отримав від Dole Leadership Prize — Премію Доула за лідерство. Цю нагороду Інститут Роберта Доула (відомого в минулому американського сенатора, лідера республіканців) присуджує щорічно, починаючи з 2003 року, особі або групі осіб, чиє служіння державі надихає інших.

Лауреатами Dole Leadership Prize були Рудольф Джуліані, екс–мер Нью–Йорка (2003), Джордж Макговерн, сенатор США (2004), Лех Валенса, екс–президент Польщі (2005), Говард Бейкер, сенатор США (2006), Джон Льюїс, конгресмен, правозахисник (2007), Джордж Буш–старший, 41–й президент США (2008), Донна Шалала, екс–міністр охорони здоров’я та соціальних служб США (2009), служба WASP — Жіноча служба пілотів військово–повітряних сил США часів ІІ Світової війни (2010).

«Для нас велика честь вручити премію Dole Leadership Prize людині, яка є великою культурною і революційною особистістю, — сказав Білл Лейсі, директор Інституту Доула. — Ющенко й Помаранчева революція запалили вогонь для народу України, і його перемога була орієнтиром для всіх посткомуністичних країн Східної Європи». Церемонія відбулася в місті Лоуренс, штат Канзас, де розташовується офіс Інститут Доула.

Самому Бобу Доулу, який уперше був обраний сенатором від Канзасу ще 1969 року й очолював фракцію Респібліканської партії в 1985—1996 рр., зараз уже 88 років. Його «іменний» Інститут був створений як «позапартійний форум, присвячений державній службі, навчанню лідерству, а також пропагуванню ідеї, що політика — почесна професія». Премія від Доула становить 25 тис. доларів. Нинішня відзнака є частиною програми Інституту Доула «Падіння Радянського Союзу: 20 років потому».

Послідовникам Боба Доула Президент України 2005—2010 рр. презентував основні напрямки діяльності Інституту Віктора Ющенка та переймав досвід роботи Інституту Доула.

У своєму виступі з нагоди отримання почесної відзнаки лідер «Нашої України» заявив: «Урок Помаранчевої революції змінив усіх — і тих, хто стояв, на Майдані, і тих, хто їм опонував. Україна остаточно втратила залишки якогось сакрального ставлення до влади, що існувало до 2004 року. Але найголовніше — тепер у всіх у нашій країні є чітке розуміння того, що громадяни можуть суттєво усе змінити, якщо влада переступить певну межу».

Ющенко переконаний, що Помаранчева революція в Україні ще не закінчилася, оскільки це не одномоментна подія, а тривалий процес демократизації. «Зміни, які відбулися у суспільстві, у свідомості українців, — набагато прогресивніші і глибші, ніж ті зміни, які відбулися у системі української влади», — цитує Ющенка прес–служба «НУ».