Чому в Туреччині — лише Ібрагім і Тетяна

21.09.2011
Чому в Туреччині — лише Ібрагім і Тетяна

На борцівському чемпіонаті світу в Стамбулі точилася запекла боротьба за олімпійські ліцензії. (Фото Рейтер.)

Як правило, у передолімпійський рік представники олімпійських дисциплін намагаються здобути якомога більше ліцензій, аби залишок часу присвятити планомірній підготовці до головних змагань чотириріччя. Однак за таким алгоритмом не змогли спрацювати українські борці, які зі стамбульського чемпіонату світу привезли лише дві ліцензії, відклавши формування олімпійського складу на весну 2012 року. Як довідалася «УМ» у тренерському штабі, в Лондоні планується висадка чималого — 15—16 борців — «синьо–жовтого» десанту. Але, щоб забезпечити таке представництво, доведеться добряче попітніти.

 

Справа в часі

За планом, чверть делегації українських борців на ОІ–2012 — жінки. Їхній внесок у скарбничку планетарного форуму виявився найвагомішим. «Дівчата виступили на своєму рівні, — коментує для «УМ» старший тренер Едуард Носадчий. — У Стамбулі, як і минулого року в Москві, ми отримали одну «золоту» нагороду в неолімпійській категорії (Ганна Василенко). Маємо також «бронзу» (Тетяна Лазарєва) в олімпійській вазі і, відповідно, ліцензію. Загалом розраховуємо, що в усіх чотирьох категоріях, які будуть у жіночій боротьбі на Іграх у Лондоні, виступить по представниці України».

Другу ліцензію здобув «вільник» Ібрагім Алдатов, котрий виборов «срібло». Пригадується, саме на адресу цього талановитого спортсмена у 2010 році лунало найбільше критики з вуст головного тренера Руслана Савлохова. Мовляв, хлопець недопрацьовує, тому й завершив рік без нагород. Проте на цьогорічному ЧС Алдатов єдиний з українських борців вільного стилю зійшов на п’єдестал. «Ібрагім нещодавно одружився. Очевидно, цей факт справив на нього позитивний вплив», — розмірковує над причинами успіху Алдатова його наставник.

Водночас для пана Савлохова срібна нагорода Алдатова — слабка втіха. «До Туреччини я їхав, сподіваючись на здобуття моїми підопічними трьох ліцензій», — розповідає «УМ» Руслан Сосланович. Підвели тренера досвідчені атлети — Василь Федоришин та Андрій Стадник. «Федоришин психологічно виявився не готовим до дуелі в 1/8 фіналу з японським борцем, тому що розмірковував уже про сутичку з наступним опонентом», — пояснює Руслан Савлохов. А от Стадникові, за словами тренера, для боротьби за медалі забракло фізичних сил: «Левову частку свого заряду Андрій витратив на перемогу над чемпіоном світу 2010 року з Індії».

Проте Савлохов упевнений, що здобуття решти ліцензій — справа часу. За його словами, вітчизняні шанувальники вільної боротьби можуть спати спокійно і не хвилюватися за олімпійське представництво України в Лондоні. «Я впевнений, що в семи категоріях ми матимемо шість ліцензій», — каже головний тренер «вільників».

Робота над помилками

А от українські «класики» повернулися з Туреччини взагалі з порожніми руками — ні медалей, ні ліцензій. Зате, розповів «УМ» їхній наставник Олександр Котовий, хлопці отримали «майстер–клас» від лідерів греко–римської боротьби, тож тепер матимуть удосталь матеріалу для роботи над помилками. «У п’яти вагових категоріях нам протистояли чемпіони і призери світових та континентальних першостей. Тож і спортсмени, і тренери побачили свої недоліки й прорахунки», — каже Котовий. — Думаю, що ця поразка справить на них сильніший ефект, ніж перемога».

Тренер «класиків» розповів, що після минулорічних звитяг його учні перебували у стані ейфорії. «Тепер вони точно повернуться з небес на землю», — шукає позитив у поразках Олександр Котовий. — Можливо, це й добре, що вони залишилися без ліцензій. Тепер завзято готуватимуться до додаткового відбору, призначеного на квітень–травень 2012 року». А там уже й Олімпіада.