Європейський реванш

21.09.2011
Європейський реванш

Анастасія Коженкова та Яна Дементьєва у двійці парній почуваються так само комфортно, як і в четвірці. (Фото з сайту Daylife.com.)

Не встигли майстри академічного веслування вгамувати емоції, пов’язані зі світовою першістю, як через кілька тижнів їм довелося «переварювати» вже наслідки чемпіонату Європи. Нагадаємо, що зі словенського «мундіалю» українські «академісти» повернулися без медалей. Щоправда, потішили чотирма олімпійськими ліцензіями. А медальний «реванш» удався в болгарському місті Пловдив, де минулого тижня відбувався чемпіонат континенту. На рахунку українців — дві золоті та дві бронзові нагороди.

Ясна річ, що головні сподівання покладали на лідерів української збірної — Яну Дементьєву та Анастасію Коженкову, яких тренери напередодні ЧС пересадили із парної четвірки у двійку. «Не секрет, що головним стартом сезону для нас був чемпіонат світу. Тож уся підготовка була сконцентрована на ньому. А виступ на чемпіонаті Європи — можливість підтримати форму», — зізналася в коментарі «УМ» Анастасія. Змагання в Болгарії засвідчили, що форма в наших найдосвідченіших веслувальниць відмінна, адже на євротрасі не знайшлося рівних українському дуетові. Новоспечений тандем Коженкова/Дементьєва на фініші фінального рейсу випередив сербську пару на дві секунди та чеську на — п’ять.

Із «золотом» повернулася додому й ослаблена відсутністю лідерів наша жіноча четвірка парна. Квартет у складі Світлани Спірюхової, Тетяни Колесникової, Наталії Губи та Катерини Тарасенко захистив титул європейських чемпіонок, залишивши за спинами польську та румунську команди.

Тепер на дівчат чекає десятиденна відпустка, а з жовтня вже стартує підготовка до Олімпіади, куди вже кваліфікувалися і наша жіноча двійка, і четвірка парна.

За словами Коженкової, вона не знає, в якому екіпажі ганятиметься на лондонських Іграх. «Тренери сказали, що формуватимуть один конкурентоздатний екіпаж для боротьби за олімпійську нагороду», — пояснила свою невизначеність чемпіонка Європи.

Яскравість золотих нагород в українській скарбничці підтримали дві «бронзи», здобуті нашими вісімками. Жіночий октет, сформований з Оксани Голуб, Анни Гуцаленко, Ольги Гурковської, Ніни Проскури, Олени Буряк, Світлани Новиченко, Любові Сташко, Анни Кінцевої та Анни Гайдукової, в головному заїзді поступився лише дівчатам із Румунії та Білорусі. Нашу чоловічу вісімку (Антон Холязніков, Віктор Гребенников, Іван Тимко, Артем Мороз, Андрій Наведу, Валентин Клєцков, Олег Ликов, Сергій Чіканов, Олександр Коновалюк) у фіналі А випередили представники Польщі та Чехії.

Завдяки чотирьом «медальним» фінішам українські «академісти» посіли в загальному заліку Євро–2011 високе третє місце, пропустивши поперед себе греків (3 «золота», 1 «срібло») та італійців (2—1—3).