Ні грошей, ні погонів

20.09.2011

Генпрокуратура повідомила «УМ» окремі обставини справи ірпінських корупціонерів у погонах, щоправда, через таємницю слідства не назвала їхніх прізвищ. Нагадаємо, що за нашими даними, місяць тому працівники ГПУ разом iз колегами iз СБУ затримали старшого слідчого прокуратури Ірпеня Ігоря Дідуха, а також двох його колег — слідчого міліції та співробітника місцевого УБОЗ. Усі троє підозрюваних у хабарництві перебувають під вартою у столичному СІЗО №13.

У Головному управлінні ГПУ з нагляду за дотриманням законів спецпідрозділами та іншими орг­анами, які ведуть боротьбу з оргзлочинністю та корупцією, підтвердили, що цю кримінальну справу розслідують саме їхні слідчі. Заступник начальника цього Главку — начальник відділу з розслідування злочинів щодо корупційних діянь Олег Василенко повідомив «УМ», що насправді затриманих четверо.

Двоє з них працювали в Ірпені: один у прокуратурі, інший — у міжрайонному відділі УБОЗ. Ще один був слідчим Главку обласної міліції Київщини. Усі вони добре знали один одного по роботі в правоохоронних органах. Четвертий співучасник злочину є цивільною особою, яка виконувала функції пособника. Затриманим за фактом вимагання та отримання хабара в особливо великому розмірі пред’явлено обвинувачення за ознаками злочину, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК. Їм загрожує від восьми до 12 років позбавлення волі.

«Вони вимагали і отримали 40 тисяч доларів США за непритягнення до кримінальної відповідальності колишнього директора одного з підприємств Приірпіння, — зазначив у коментарі «УМ» пан Василенко. — Спочатку отримали першу частину хабара — 10 тисяч доларів, а коли посібник під час зустрічі з екс–директором у Києві отримав другу частину — 30 тисяч доларів, його й затримали. Одночасно ми провели затримання трьох правоохоронців».

Слідчого прокуратури Ірпеня негайно звільнили з посади з позбавленням класного чину, оскільки він порушив присягу та заплямував гідність правоохоронних органів. Олег Василенко прогнозує, що розслідування справи ірпінських «правопохоронців» триватиме три–чотири місяці. «Слідству потрібно провести великий обсяг експертних досліджень, — каже Олег Андрійович. — Зокрема, фоноскопічну експертизу, яка має ідентифікувати голоси затриманих. Адже велися аудіозаписи їхніх розмов».

Нагадаємо, що після такої ганьби прокуратура Ірпеня залишилася без очільника — адже Павло Оніщенко, який очолював її протягом десяти років, після арешту підлеглого змушений був подати рапорт про вихід на пенсію.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>