Кому СІЗО, а кому пенсія

15.09.2011

Лише два місяці не допрацював на посаді прокурора Ірпеня Павло Оніщенко, який днями несподівано пішов на пенсію. У Генпрокуратурі в таких випадках кажуть, що це право посадовця згідно зi стажем роботи в органах. А стаж у пана Оніщенка дійсно чималий, адже в самому Ірпені, що під Києвом, він мав імідж «довгожителя». Бо був прокурором регіону з 2001 року, а в листопаді 2006 року призначений на другий п’ятирічний термін. В країні змінювалася влада, на Різницькій — Генпрокурори, а в Ірпені за законністю стежив фактично незмінний прокурор Оніщенко, що говорить про його неабиякі здібності знаходити спільну мову з керівництвом.

Аж раптом Павло Вікторович несподівано зникає з робочого місця в середині серпня (нібито у відпустку), а днями пішов на пенсію. Цю інформацію «УМ» підтвердили і в прокуратурі Ірпеня. «В нас немає прокурора, коли призначать нового, невідомо, — украй сумним голосом повідомила дівчина у приймальні. — Павло Вікторович дійсно пішов на пенсію, обов’язки прокурора виконує його заступник Тарас Мізерний».

Причини такого кроку пана Оніщенка «УМ» пояснив голова ГО «Народна воля», екс–депутат міськради Ірпеня Віктор Бархоленко. Із екс–прокурором він знайомий давно, як з опонентом, адже неодноразово повідомляв керівництву прокуратури Київщини та облдержадміністрації про ганебні факти «дерибану» земель Приірпіння та відсутність будь–якої реакції з боку місцевої прокуратури.

«У серпні працівники СБУ затримали за підозрою в хабарництві старшого слідчого прокуратури Ірпеня Ігоря Дідуха, а також убозівця та слідчого місцевої міліції, — розповів «УМ» пан Бархоленко. — Пан Дідух спочатку не пускав колег до свого недобудованого двоповерхового маєтку, доки не побачив санкцію Генпрокуратури. За моїми даними, під час обшуку в нього знайшли 47 тисяч доларів, з яких — 10 тисяч були помічені спеціальною фарбою з написом «Хабар». Рішенням Печерського райсуду столиці всю трійцю «захисників законності» узято під варту».

За словами пана Бархоленка, затримані «погоріли» через ситуацію навколо Біличанського ЗАТ «Теплозвукоізоляція», яке потрапило під атаку рейдерів. Директор ЗАТ нібито звернувся до них по допомогу, а ті попросили за послуги певну винагороду. Але навіть після цього проблема не вирішувалася. Тож директор заявив у СБУ, а ті вже спільно з ГПУ затримали всіх трьох та вилучили мічені гроші.

«Дійсно, такий факт мав місце, це не таємниця, але за подробицями звертайтеся до нашого Главку нагляду за дотриманням законів спецпідрозділами та іншими органами, які ведуть боротьбу з оргзлочинністю та корупцією», — зазначив «УМ» речник ГПУ Юрій Бойченко. Очільник цього Главку Генпрокуратури Віктор Дичаківський пообіцяв повідомити «УМ» подробиці цієї справи найближчим часом, після погодження зі слідчим.

Після такого скандалу з підлеглим його керівник — Павло Оніщенко — не зміг утриматися у кріслі прокурора. З неофіційних джерел «УМ» стало відомо, що на посаду очільника прокуратури Ірпеня вже є претенденти. Зокрема, нібито розглядають кандидатуру екс–прокурора Київщини Олександра Гардецького, який після ротації до центрального апарату ГПУ не задоволений своєю новою посадою. Ірпінь цей претендент знає добре, тим більше що в цьому місті на його брата оформлено престижну «хатинку». Як уже писала «УМ», сталося це в часи, коли пан Гардецький очолював облпрокуратуру.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>