Між добрим і кращим

15.09.2011
Між добрим і кращим

Міністр фінансів Федір Ярошенко (праворуч) вклав у проект держбюджету всі накази та завдання Президента Віктора Януковича.

Кабмін Миколи Азарова працює, як швейцарський годинник. І навіть трохи краще. До 15 вересня вони мали подати на розгляд Верховної Ради проект держбюджету на 2012 рік. І вони подали його точно за графіком! Учора кошторис ухвалив на своєму засіданні уряд, а сьогодні дбайливо підготовлений документ уже зранку мали привезти до будівлі під «куполом». При цьому кабмінівці вирішили взяти на себе додаткові зобов’язання і до кошторису додали держпрограму економічного і соціального розвитку на наступний рік. Та головний документ, який вийшов з–під їхнього пера, — прогноз на післязавтра. Тобто основні напрями розвитку держави на 2013—1014 роки. Мовляв, у державі є стабільність, час подумати і про сталий розвиток.

«Документи викликали дуже жваву дискусію між членами уряду», — зізнався перший віце–прем’єр Андрій Клюєв, який після голосування вийшов розповісти про бюджет журналістам. Останні ж, глянувши на годинник, провели нехитру арифметичну дію віднімання і відзначили: затяте обговорення тривало трохи більше години...

 

«Чи є у нас підстави для оптимізму, колеги–міністри?»

Свою титанічну роботу урядовці вважають неперевершеною і не шкодують епітетів, вихваляючи точність прогнозів та збалансованість показників. «Державний бюджет 2012 року є унікальним», — написано у прес–релізі Міністерства фінансів, причому ця фраза для більшої ваги ще й виділена жирним шрифтом. А Микола Азаров ще й нагадав, як проходив бюджетний процес останніми роками: «Кошторис 2010 року ми ухвалювали екстремально, у квітні. Фінансовий документ 2011 року, який мав відіграти стабілізаційну роль, — у грудні. Бюджетний процес нинішнього року ми починаємо вчасно і організовано». Кошторис нинішнього року Прем’єр пафосно назвав «бюджетом пріоритетного розвитку внутрішнього ринку і стимулювання розвитку наших регіонів».

«Родзинка» держкошторису наступного року — у невизначеності прогнозу зростання ВВП. Чи не вперше два документи — власне проект держбюджету і держпрограма економічного розвитку — містять різні цифри: 5,5% і 6,5%. «Ми будемо орієнтуватися на песимістичний показник, — пояснив Андрій Клюєв. — Якщо ж ситуація всередині року виявиться кращою, ніж ми очікували, тоді виходитимемо з вищої цифри».

Яку саме ситуацію має на увазі чиновник, він не уточнив. Проте можна здогадатися, що йдеться про так звану другу хвилю економічної кризи, від якої залежатимуть ціни на сировинних ринках. Тож, якщо винести за дужки весь гарний вступ про інноваційну складову, слова першого віце–прем’єра можна трактувати дуже просто: у випадку, якщо вартість металу на західних ринках упаде, матимемо варіант песимізму. Залишиться на нинішньому рівні або ж зросте — з’являться підстави для оптимізму. А говорити про пріоритетність розвитку можна буде вже у недалекiй перспективі.

Уряд планує також суттєво скоротити дефіцит бюджету — до 2,5% ВВП. Щоправда, від якого показника скорочуватимуть, урядовці до однієї думки не прийшли. Якщо Прем’єр–міністр і перший віце–прем’єр озвучили 3,5% (саме стільки, мовляв, становить дефіцит у нинішньому році), то міністр фінансів назвав іншу цифру — 4,6%.

Схеми збережемо і бюджетникам додамо...

Левову частку надходжень гарантуватимуть податкові платежі — 288,6 млрд. гривень. Це на 14,2% більше, ніж ми маємо нині. Проте, за словами урядовців, їх частка у ВВП зменшиться — що свідчить про зниження податкового навантаження. До речі, бюджет передбачає зниження ставки податку на прибуток — з 23% у нинішньому році до 21% у 2012–му. При цьому уряд не забув похвалитися напівміфічними податковими канікулами, які вирішено зберегти у новому фінансовому документі, а також скасуванням суперкорупційних галузевих пільг зі сплати податку на прибуток. Скупе фінансове щастя дістанеться обраним об’єктам легкої промисловості, судно– і літакобудівникам, готельєрам, машинобудівникам, які, до речі, афільовані з високопоставленими членами уряду, та АПК, де рівень корупції при нарахуванні пільг, за деякими підрахунками, сягає 70–80%.

Спрогнозувавши непоганий заробіток, уряд планує і весело витратити ці гроші. Так, у грудні 2012 року прожитковий мінімум та мінімальна заробітна плата для працездатних осіб мають зрости на 14% — і становити 1098 гривень. Як і годиться у перед­виборчий рік, влада підніматиме зарплатню найзнедоленішому, але соціально найактивному прошарку населення — бюджетникам. «Середня зарплата завідувача дошкільного навчального закладу у 2012 році зросте на 847 гривень, або на 35,3 відсотка, — сказав міністр фінансів Федір Ярошенко. — Вчитель вищої категорії загальноосвітнього закладу отримає на 614 гривень більше, або на 25 відсотків. Лікар–хірург у стаціонарі отримає на 861 гривню більше, а дільничний лікар–терапевт — на 704 грн.».

Видаткова стаття держбюджету завжди вважається найцікавішою його частиною. І навіть сьогодні, ще до того, як її зможуть уважно прочитати та узагальнити, впадають в око деякі дисонанси. Скажімо, зростання витрат на оборону має становити 3,2 млрд. гривень, а на безпеку, тобто на розвиток правоохоронних органів, — 3,3 млрд. Загалом же уряд передбачає збільшити асигнування на освіту на 12,2 млрд. грн, на культуру і мистецтво — на 9,2 млрд, на охорону здоров’я — на 6,9 млрд, фізичну культуру і спорт — на 2,2 млрд. Ну і нарешті, 7,4 млрд. гривень з нашої спільної кишені виділять на підготовку України до «Євро–2012».

...Бюджет та програму економічного розвитку членам уряду роздали для розгляду в шикарному друкарському виконанні та у шкіряній обкладинці, на вигляд досить дорогій. Такий шик — практично ноу–хау, адже раніше робочі документи у Кабміні оформляли значно скромніше. «Скільки коштує один примірник?» — вирішила перепитати у Клюєва преса. «Не знаю», — стисло, вичерпно і невдоволено відповів той.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Додай Азарова у друзі!

Захоплення соціальними мережами, яке вже наближається до психозу, не пощадило навіть такого солідного, поважного і респектабельного державного діяча, як наш рідний Прем’єр–міністр Микола Азаров. Янович, якщо хтось не знає, «висить» на «Фейсбуці». Особисто чи за допомогою прес–служби — у нашому випадку це вже не важливо. Але хай там як, всесвітнє павутиння настільки міцно оповило очільника українського уряду, що про своє юзерство він почав розповідати іншим, менш просунутим, членам Кабміну. Вчора він поділився ефектом, який справив в інтернет–просторі його пост про лічильники тепла. Нагадаємо, на сторінці Миколи Азарова з’явилося повідомлення, що влада планує за два роки обладнати всі квартири в країні лічильниками, що рахуватимуть спожиту енергію.

«Ви знаєте, — змовницьким тоном заявив наприкінці свого вступного слова Микола Азаров, — зав’язалася дуже жвава дискусія. Багато хто пише, що вже зараз готовий навіть своїм коштом встановити лічильник, але цьому опираються ЖЕКи — їм важко буде покривати свою безгосподарність». Усього ж скромні рядки користувача–початківця Азарова на соціальному сайті, за його підрахунками, викликали шквал емоцій. «Я отримав кількадесят відгуків, зауважень і пропозицій, — похвалився він. І, аби не викликати підозр у перебільшенні, вирішив бити опонентів конкретикою: — Наприклад, Євгенія Абрамова наголошує на необхідності насамперед вкладати кошти в модернізацію обладнання теплопостачальних підприємств».

Для юзера під ніком «Євгенія Абрамова» Янович пояснив: модернізація ТПП відбуватиметься паралельно з обліком тепла. «Все робитиметься одночасно. І це не кампанія, а велика складова енергетичної стратегії держави», — вербально розтлумачив Микола Азаров.