Привид амністії

13.09.2011

Припущення лідерки БЮТ Юлії Тимошенко, що вже на цьому тижні їй під спалахи камер оголосять вирок, не справдилися. Учора суд мав розпочати останню стадію процесу — судові дебати, натомість, почувши від підсудної, що за кілька днів вона та її захисники не встигли належно підготуватися, суддя Родіон Кірєєв несподiвано, навіть для самої Тимошенко, оголосив перерву. У екс–Прем’єра та її захисту є два тижні підготовки — до 27 вересня. І це при тому, що захисники просили для підготовки лише п’ять днів. Єдине, що наразі обурює адвокатів, так це те, що їхня клієнтка ще два тижні перебуватиме в СІЗО без жодних юридичних підстав.

Важко припустити, чому суд вирішив піти на таку «довгу» перерву: через неготовність адвокатів, невизначеність щодо терміну «колючки» сторони обвинувачення чи зайнятість судді? З одного боку, минулого четверга (одразу після завершення стадії судового слідства) сторона обвинувачення заявила, що ще не визначилася, який термін проситиме у суду для Тимошенко за перевищення службових повноважень під час підписання газових угод iз Росією у 2009 році. Але це не аргумент. Власне, як переконання «регіонала» Володимира Олійника, згідно з якими судді потрібно підготуватися до інших справ. Адже раніше суд розглядав справу Тимошенко шаленими, як для вітчизняного правосуддя, темпами: щодня з ранку до вечора.

З іншого боку, в таборі БЮТ кивають на Банкову: мовляв, влада не визначилася, як бути із Леді Ю та іншим підсудним «термінатором» Юрієм Луценком (у розгляді його справи раніше також було оголошено тривалу перерву), тож узяла такий собі тайм–аут. Окремі БЮТівці навіть почали бравувати: подивіться, влада злякалася! Натомість адвокат Леді Ю Олександр Плахотнюк має зваженішу позицію і вважає, що «щось відбулося поза судовим процесом».

Віце–президент однієї з відомих адвокатських фірм Юрій Забіяка також припускає, що перерву в «газовій» справі оголошено через вплив якихось зовнішніх чинників, повідомляє УНІАН. Адже таке рішення судді є вельми непослідовним. На думку юриста, оскільки захист був ознайомлений iз матеріалами справи та брав участь у судових засіданнях, то й для підготовки до дебатів не потрібно багато часу.

Натомість у пресі з’явився і такий прогноз: нібито збираються таки засудити екс–Прем’єра Юлію Тимошенко, а потім амністувати. Тим самим влада, яка нібито вже задовольнила свою жагу помсти, вбиває двох зайців: йде на поступку Заходу і позбавляє судиму в перспективі главу БЮТ можливості брати участь у будь–яких виборах.

Але зовсiм не випадково у Верховній Раді нещодавно зареєстровано законопроект про декриміналізацію статті з Кримінального кодексу щодо перевищення службових повноважень. Один iз відомих фахівців iз кримінального права, який побажав залишитися невідомим, зазначив «УМ», що за ці два тижні парламентська більшість може ухвалити цей закон у цілому, Президент — підписати, а «Голос України» — опублікувати. Тоді можна буде і вирок пані Тимошенко оголошувати, а там уже — «здрастуй, амністіє, прощавай, політико»!