«Метелик» зник, а слід лишився

13.09.2011
«Метелик» зник, а слід лишився

Навколо діяльності Федерації профспілок триває майновий скандал із кримінальним душком.

Продовжується протистояння у межах правового поля між Генпрокуратурою та Федерацією профспілок України. Днями Генпрокурор Віктор Пшонка публічно заявив, що очолюване ним відомство лише захищає державне майно й запобігає його незаконному відчуженню з боку окремих посадовців ФПУ. Одних лише кримінальних справ за такими ганебними фактами прокуратура порушила аж 35! Натомість Федерація профспілок, обурена заявами пана Пшонки, одразу подала судовий позов iз вимогою спростувати недостовірні, на її переконання, дані, оприлюднені Генпрокурором.

 

Операція «інвентаризація»

Діяльність ФПУ привернула увагу ГПУ кілька місяців тому. Тоді прес–служба Різницької обмежилася коротким повідомленням про розслідування окремих фактів відчуження профспілкових санаторіїв та пансіонатів. Далі більше: наприкінці серпня ФПУ навіть звернулася до Президента Януковича, мовляв, зупиніть силові структури, які протягом року нібито чинять адміністративний тиск, а нині ще й проводять обшуки приміщень та допити працівників. Керівництво ФПУ наголошувало, що працівники прокуратури та податківці, які 26 серпня вилучили бухгалтерську документацію та обшукали будинок Федерації профспілок у центрі столиці, діяли нібито в інтересах рейдерів — таких собі бізнес–структур високих посадовців держави. На думку голови ФПУ Василя Хари, Генпрокуратура незаконно втручається у внутрішньостатутну діяльність федерації та її членських організацій.

Натомість Генпрокуратура закидає співпрацю з рейдерами саме керівникам ФПУ й навіть ініціювала створення урядової комісії з метою проведення інвентаризації профспілкового майна, щоб визначити законність його перебування у володінні ФПУ, встановлення державної частки у ньому та перевірки законності його відчуження. На Різницькій кажуть, що очільники Федерації замість того, щоб самим ініціювати інвентаризацію, навпаки, усіляко їй перешкоджали та засекречували документи.

За попередніми даними Генпрокуратури, у користуваннi ФПУ перебуває майже 300 об’єктів державної власностi, вартiсть яких становить до десяти мільярдів гривень. Точну ж ринкову вартість цього майна можна буде дізнатися лише після проведення інвентаризації, результати якої на Різницькій обіцяють невдовзі оголосити.

«Керівники ФПУ цинічно стверджують, що органи прокуратури нібито незаконно втручаються в діяльність профспілок і безпідставно порушують кримінальні справи, — заявив наприкінці минулого тижня Генпрокурор Віктор Пшонка. — В Україні вже склалася традиція: коли сам порушник звинувачує тих, хто його викрив».

Очільник ГПУ наголошує, що перевірки розпочалися після численних публікацій у ЗМІ, звернень народних депутатів та керівників профспілкових організацій на місцях протягом травня — червня цього року, в яких ішлося про одне: посадовці ФПУ готуються до незаконного відчуження державного майна.

Посилаючись на низку законів, постанов Верховної Ради та Верховного Суду, пан Пшонка наголошує, що нерухоме майно (переважно об’єкти відпочинку) є загальнодержавною власністю, а у Федерації перебуває лише на користуванні. «У санаторіях мають відпочивати рядові члени профспілок, а не збагачуватися на їхньому відчуженні окремі посадовці!» — обурюється Генпрокурор i додає, що протягом літа центральний апарат ГПУ запобіг протиправному відчуженню двадцяти об’єктів санаторно–курортного призначення. Крім цього, не допущено вилучення у держави двадцяти п’яти об’єктів під виглядом інвестиційних угод.

Ізраїльський слід

Серед претендентiв на вiдчуження на Різницькій називають унікальний санаторій ім. А. Буденка в Саках, корпуси санаторіїв «Ясна поляна», Ай–Петрі», «Зірка» та інші. Справжнім цинізмом Віктор Пшонка вважає те, що махінації з відчуження дитячого санаторію «Дубки», що на Київщині, намагалися провести тоді, коли там відпочивали діти.

У Генпрокуратурі ствер­джують, що всі ці відчуження намагалися провернути переважно в інтересах «однієї відомої ізраїльської фірми». «Цей «метелик» з’явився в Україні і зник, коли запахло смаженим, — іронізує Генпрокурор. — Їм хотіли віддати 25 об’єктів, які кощтують мільярди гривень».

Наразі органи прокуратури порушили 35 кримiнальних справ стосовно незаконного вiдчуження санаторiїв, що перебувають у користуваннi ФПУ. З них 17 справ уже направлено до суду (з обвинувальним висновком — 12). Крім цього, задля повернення у власність держави незаконно відчуженого майна до суду заявлено 118 позовів, з яких на даний час задоволено лише кожен шостий.

Цікаво, що половина порушених прокуратурою справ є «фактовими», ще у 17 справах пред’явлено обвинувачення конкретним особам, але Генпрокурор каже, що керівників ФПУ серед них немає. «Є три «фактові» справи, порушені столичною прокуратурою, за якими потрібно допитувати керiвництво Федерацiї профспілок, — відповів пан Пшонка на запитання журналістів. — В одній зі справ уже допитали як свідка головного бухгалтера ФПУ».

Щодо голови федерації, «регіонала» Василя Хари, то Генпрокурор «поки що не хотів би про це говорити». Водночас пан Пшонка рекомендує пану Харі «більш виважено підходити до висловлювань на адресу Генпрокуратури» у своїх інтерв’ю.

Натомість слідчі ще будуть уточнювати, «хто, де, коли і як» ініціював незаконні колегіальні рішення щодо відчуження.

Проте у ФПУ не лише подали цивільний позов до суду з вимогою спростувати заяви Генпрокурора Пшонки щодо незаконного відчуження майна, а й вважають, що проти голови федерації Василя Хари розгорнуто наклепницьку кампанію. Радник iз правових питань голови ФПУ Анатолій Башловка вважає, що мета цієї кампанії полягає у тому, щоб «забити клин між керівництвом державного апарату і апарату ФПУ», повідомляє УНІАН. Мовляв, випереджаючи наміри федерації оскаржити дії силовиків у правовому полі, у свідомість мас за допомогою ЗМІ нібито «сіються зерна недовіри до ФПУ».

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>