Дурість долілиць

13.09.2011

Планкінг придумали в 1997 році двоє англійських підлітків, але всесвітню популярність це заняття здобуло в другій половині 2000–х — відколи почали розростатися соціальні інтернет–мережі. «Фішка» полягає в тому, що учасник планкінгу має лягти долілиць, витягнувши руки вздовж тіла, у незручному або незвичайному місці. Це потрібно сфотографувати й викласти в інтернет.

Планкінг шириться зокрема й на робочих місцях. А днями виявилося, що за це можуть оштрафувати на чималу суму.

Як повідомляє агенція ААР, суд Мельбурна покарав двох молодих австралійських роботяг — Стюарта Кіфта й Кемерона Денбестена — на півтори тисячі австралійських доларів (це приблизно 1589 дол. США). Підстава — порушення техніки безпеки на роботі.

Хлопці «випендрилися» ще в травні 2010 року. Денбестен виклав у Facebook фото, позуючи на піднятих «вилах» автонавантажувача, а Кіфт — на даху фарбувальної камери на висоті чотири метри від підлоги. Ці знімки «засікли» представники австралійського департаменту WorkSafe, що регулює питання безпеки на робочому місці. Вони й звернулися до керівництва фірми Ebara Pumps, де працювали планкери, а також до суду. Незабаром обох приколістів звільнили з роботи, а судовий процес завершився аж тепер. На запитання судді про те, що змусило їх піти на такі вчинки, обвинувачені відповіли: «Дурість».

В Австралії до планкінгу в небезпечних місцях ставляться особливо уважно, адже в травні 2010–го 20–річний планкер загинув, упавши з балкона 7–го поверху.