Грали чи пиво пили?

08.09.2011
Грали чи пиво пили?

Єдиноборство чеха Томаша Сівока (зліва) з нападником збірної України Марко Девичем. (Фото Рейтер.)

Після другого приходу до керма збірної Олег Блохін говорив, що вже в серпні хоче на 80 відсотків визначитися з кістяком команди. Утім сам же фахівець визнав: цього не сталося. З одного боку, тренера можна зрозуміти — він намагається знайти найкращих на кожну позицію, тому й перебирає гравцями, запрошує новачків. З іншого ж боку — страждає результат, рейтинг, уболівальники. Тими, хто періодично «вистрілює» в чемпіонаті країни, можна довго тасувати колоду. Тож нарешті після ганебної вівторкової поразки в Чехії Блохін сказав, що декого вже не запрошуватиме навіть до табору збірної.

Позавчора на стадіоні празької «Спарти» ледь заповнилася третина місць — рівень гри й майстерність «синьо–жовтих» виконавців не викликають захоплення у місцевих фанатів. Це при тому, що на арену прийшло кілька сотень українців — представників нашої численної «трудової діаспори» в Чехії.

Мабуть, немає лінії у збірній України, на яку цього дня не нарікали. А суперник же грав далеко не основним складом — скажімо, не було форварда Бароша й капітана–півзахисника Росицьки.

Тренери чомусь ніяк не дадуть дебютувати у воротах молодому Рибці, тоді як досвідчені Шовковський і Дикань надійністю не відзначаються. Провалювався захист. Програвалася силова боротьба в середині поля, а дій в атаці до певного часу взагалі не було.

Лише під завісу двобою, вже за рахунку 0:4, наші отримали кілька шансів, однак Ярмоленко, Девич і дебютант Антон Шиндер із «Таврії» не влучали в ціль з меж штрафного майданчика. Підсумок — четверта поспіль поразка збірної України. Історичний антирекорд.

Наступні «товарняки» українці зіграють на початку жовтня в Болгарії та Естонії.

 

ПІСЛЯМОВА

Олег Блохін,
головний тренер збірної України:

— Раніше ми пропускали на останніх хвилинах, тепер — на перших. Як би ми не налаштовували футболістів, але все залежить від них. Вони виявилися не готовими до того, що чехи побіжать із перших хвилин.

Шукаємо варіанти в захисній лінії, але нічого поки що не виходить. Друга проблема — за два матчі ми створили моментів на десять голів, однак не забили. З двох метрів треба ж влучати в ворота!

Відповідальність за поразку беру на себе. Моя провина ще і в тому, що не вгадав зі складом.

Міхал Білек,
головний тренер збірної Чехії:

— Я задоволений не тільки результатом, а й грою команди. Футболісти, які замінили кількох гравців основного складу, довели, що не даремно вдягають форму збірної. Така перемога нам була потрібна, аби з гарним настроєм підійти до завершальних матчів відбору на Євро–2012.

 

ТАБЛО

Товариський матч

Чехія — Україна — 4:0

Голи: Кадлец, 3 (пен.), 12; Резек, 47; Коларж, 51

Чехія: Дробни, Поспех (Гебре Селассі, 60), Сівок, Кадлец, Пуділ, Гюбшман,Резек (Петржела, 71), Коларж (Вацек, 68), Плашил, Піларж, Пекгарт (Лафата, 58).

Україна: Дикань, Бутко, Кучер, Кривцов, Шевчук (Федецький, 76), Тимощук, Гай (Ракицький, 46), Ярмоленко (Калиниченко, 85), Коноплянка (Воронін, 52), Мілевський (Селезньов, 57), Девич (Шиндер, 80).

Суддя — Трутц (Словаччина)

Попередження: Коларж, 45; Резек, 69 — Кучер, 51; Шевчук, 67

Прага, стадіон «Летна», 7 322 глядачі

* * *

Чемпіонат Європи серед молоді (U–21) 2013 р. Відбірковий турнір. Група 2

Словенія — Україна — 2:0 (Лазаревич, 56; Єленич, 67)

Україна: Коваль, Опанасенко, Парцванія, Путраш, Петров (Богданов, 68), Безус, Каськов, Бабир (Шахов, 73), Пластун, Гречишкін (Хомченковський, 59), Чайковський.

Турнірне становище: Словенія — 9 (4 матчі), Фінляндія — 7 (3), Швеція — 6 (2), Мальта — 4 (4), Україна — 0 (1), Литва — 0 (4).