Посіяв вітер — пожнеш бурю

07.09.2011
Посіяв вітер — пожнеш бурю

У Вищого адмінсуду може з’явитися багато роботи. (Фото Юрія САПОЖНІКОВА.)

Рішення Вищого адмінсуду про дегероїзацію Романа Шухевича і Степана Бандери викликало неабиякий резонанс у патріотичних колах. Тепер небайдужі українці планують акцію–спротив: збираються «завалити» суди позовними заявами про оскарження мало не всіх указів Віктора Януковича, аби в такий своєрідний спосіб захистити укази Віктора Ющенка про присвоєння звання «Герой України» Степанові Бандері та Романові Шухевичу. «Україна молода» приєднується до патріотичної акції.

 

Оскарженню підлягає все!

Ще під час своїх виступів у суді захисники Романа Шухевича та Степана Бандери наголошували на тому, що ухвалення судом рішень на користь позивача призведе до того, що тепер кожен указ Президента України можна буде оскаржувати в адміністративних судах. І це буде катастрофою для усього адміністративного судочинства в Україні. Герой України Юрій Шухевич звертав увагу суддів на ту обставину, що він як інвалід першої групи є звільненим від сплати судового збору і це дає йому змогу оскаржувати кожен указ глави держави, не сплачуючи за це ані копійки.

Судді не лише не прислухалися до цих аргументів захисту, а й ухвалили свої рішення щодо дегероїзації Степана Бандери та Романа Шухевича, незважаючи на те, що ще буквально вчора ці ж судді ухвалювали зовсім інші рішення у подібних справах.

Нагадаємо читачам, що у справах щодо оскарження цим же позивачем указів Президента України про присвоєння звання «Герой України» Василеві Стусові та Олексі Гірнику, про нагородження орденом Ярослава Мудрого V ступеня міністра внутрішніх справ Юрія Луценка та голови Вищого адміністративного суду України Олександра Пасенюка, про нагородження орденом Богдана Хмельницького I ступеня полковника Муаммара Аль–Каддафі тощо суди відмовляли позивачу в задоволенні його позовів, оскільки ці укази не стосувалися позивача і жодним чином не порушували його прав.

Тепер же суди фактично визнали, що будь–який указ Президента України стосується кожного українського громадянина і навіть укази щодо нагородження якоюсь відзнакою посмертно можуть стосуватися не лише ймовірних спадкоємців, а й будь–якого «поки що живого» позивача.

Однією з найбільших перепон щодо оскарження правових актів є пропущення строку звернення до суду. Зараз у таких справах встановлено шестимісячний строк позовної давності, який обчислюється з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів.

Але в справі щодо дегероїзації Романа Шухевича суди зробили виняток для позивача: строк для оскарження обчислювався для нього не з дня офіційного опублікування цього указу 17 жовтня 2007 року в газеті «Урядовий кур’єр», а з 13 лютого 2009 року — дня опублікування в одній із газет статті на цю тему.

Таким чином, ухвалюючи рішення про дегероїзацію Романа Шухевича, суд фактично дозволив оскаржувати укази глави держави незалежно від строку позовної давності. Отож таким «підходом» можуть скористатися і небайдужі українці, які на знак протесту мають бажання оскаржити будь–який з указів Президента Януковича.

Відклав автомат і «взявся за перо»

Одним із перших акцію підтримав і оскаржив у суді укази Президента Януковича легендарний сотенний УПА Мирослав Симчич (псевдо — Кривоніс), який провів понад 40 успішних боїв проти німецьких та совєтських каральних загонів, в одному з яких у січні 1945 року був розгромлений каральний полк НКВС, очолюваний Героєм Радянського Союзу генерал–майором Миколою Дергачовим. Як каже пан Мирослав: «Зараз настали інші часи і треба відкласти автомати, бо вже є незалежна Україна. Тож маємо засукувати рукави та починати її розбудовувати. Коли я був молодим, то мусив боронити рідний край, бо прийшли окупанти. Іншого способу захистити свою Вітчизну, як узяти в руки автомат, тоді не було. Тепер є багато інших можливостей, аби захистити права українців. Коли до мене звертаються з якоюсь ініціативою здорові українські сили, особливо молоде покоління українців, то я завжди підтримую. Приміром, коли я довідався з публікації в «УМ» про судовий процес над борцями за волю України (так звана «справа Вітренко»), то я відразу подав до суду заяву, аби захистити в судовому порядку всіх тих своїх побратимів, які загинули в боротьбі за волю України. І як ви знаєте, в першій судовій інстанції ми цей процес виграли!

У мене цікаве життя — раніше я відправляв на той світ ворогів України, а тепер намагаюся відправити їх... у відставку або на смітник історії. Цього разу я не лише подав свої позовні заяви до суду з метою оскаржити десятки указів Президента Януковича, а й розповсюджую серед своїх побратимів зразки цих позовів, аби в такий своєрідний спосіб захистити Героїв України Степана Бандеру та Романа Шухевича. Я йду до суду під гаслом: «За Шухевича! За Бандеру!» і я вірю, що ми переможемо і якщо не зараз, то через роки, десятиліття, але в кінцевому підсумку правда зав­жди переможе!» — каже 88–рiчний нескорений командир Кривоніс.

За інформацією УМ, свої позовні заяви до суду про оскарження указів Президента Януковича вже подали Герой України Юрій Шухевич та його давній побратим Іван Губка — політв’язень совєцьких концтаборів, один із керівників відомого Норильського повстання в’язнів, головний редактор часопису «Воля і Батьківщина». До ініціативи оскаржити укази Президента Януковича приєдналися пані Ганна Іваницька — політв’язень совєцьких психушок, почесний голова благодійного фонду «Просвіта і чин», та пані Наталя Осьмак — донька Президента УГВР Кирила Осьмака.

Олекса ЧОРНОТА,
правозахисник

 

ДО РЕЧІ

Обирайте президентський указ до смаку.

Короткий перелік указів Віктора Януковича, які можна було б оскаржити в суді

№ 745 від 9 липня 2011 року «Про присвоєння В. Сабодану звання «Герой України»;

№ 368 від 5 квітня 2011 року «Про призначення А. Портнова Радником Президента України — Керівником Головного управління з питань судоустрою Адміністрації Президента України»;

№ 364 від 5 квітня 2011 року «Про призначення Г. Герман Радником Президента України — Керівником Головного управління з гуманітарних і суспільно–політичних питань Адміністрації Президента України»;

№ 1115 від 9 грудня 2010 року «Про призначення Д. Табачника міністром освіти і науки, молоді та спорту України».

 

ТАКІ ЗАСЛУГИ

Для зразка позовної заяви ми обрали новоспеченого Героя України — Бориса Білаша — улюбленого поета Януковича, нардепа V скликання від Партії регіонів. Як уже писала «УМ», у 2009 році він видав поему «Цена предательства», у якій «розвінчав зрадника» Мазепу, чим, певно, і накликав ласку нового Президента. В одному зі своїх інтерв’ю вже після героїзації пан Білаш сказав: «З усіх поетів Янукович краще за все знає мене, оскільки ми знайомі дуже давно. Він мене тепло сприймає. Віктор Федорович мене часто цитував у потрібну хвилину, знаходячи потрібні рядки. Мої вірші іноді допомагали йому яскравіше відповісти на каверзні запитання... Я на нинішній момент першим стою в списку Партії регіонів. Напевно, восени я вже буду депутатом».

«Если стану я нардепом, / Обеспечу свой народ / Салом, яйцами и хлебом. / Пусть потешит свой живот. / Завалю печеньем, кексом, / Хочешь торт, трюфели — на! / Если надо, то и сексом / Угощу его сполна. / И ни–ни, / Ни в коем разе, / Не за деньги, а за так. / Ну а как же без фантазий / Сексуальных? / Да никак!...» — типові вірші «героїзованого» графомана.

 

ДОВІДКА «УМ»

Як правильно «судитися» з Януковичем?

Відповідно до ст. 106 КАС України разом iз позовною заявою обов’язково треба надіслати її копію та копію усіх документів, що приєднуються до неї. До позовної заяви додається також документ про сплату судового збору. Розмір судового збору при поданні таких позовних заяв становить 3 грн. 40 коп., причому послуга Ощадбанку за перерахування цих коштів становить 4 грн., в інших банках може становити і понад 10 грн. (Звертаємо увагу читачів, що з 1 листопада 2011 року судовий збір зросте в десятки разів).

Від сплати судового збору звільнені всі інваліди першої та другої груп, сім’ї воїнів, які загинули чи пропали безвісти під час Другої світової війни, «чорнобильці» всіх чотирьох категорій (з 1 листопада 2011 року — тільки першої та другої категорій).

Якщо позивач звільнений від сплати судового збору, тоді він повинен долучити до позовної заяви (та до копії цієї позовної заяви) ксерокопію посвідчення, котре підтверджує його статус.

У разі якщо до позовної заяви не буде додано квитанцію про сплату судового збору чи буде якийсь інший недолік, то суддя повинен постановити ухвалу про залишення позовної заяви без руху, у якій зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб їх усунення і встановлюється строк, достатній для усунення недоліків. Копію цієї ухвали обов’язково мають надіслати позивачеві. Для тих осіб, які відразу захочуть сплатити судовий збір, повідомляємо реквізити для перерахування коштів:

Код платежу: 22090100

Одержувач: УДК у Печерському районі

р.р. 31411537700007

ЗКПО 26077922

МФО 820019

Банк ГУ ДКУ у м. Києві

Призначення платежу: за подання позовної заяви

 

Зразок позовної заяви

 

Вищий адміністративний суд України

вул. Московська, 8, м. Київ, 01029

Позивач: ___________________________________

(прізвище, ім’я, по батькові)

___________________________________

(адреса, поштовий індекс)

___________________________________

тел.

електронна пошта ___________________

 

Відповідач: Президент України

вул. Банкова, 11, м. Київ, 01220

засоби зв’язку невідомі.

ПОЗОВНА ЗАЯВА

Зважаючи на те, що своїми судовими рішеннями від 2 серпня 2011 року Вищий адміністративний суд України залишив без задоволення касаційні скарги, що були подані на захист Указу Президента України від 12 жовтня 2007 року № 965 «Про присвоєння Р. Шухевичу звання «Герой України» та Указу Президента України від 20 січня 2010 року № 46 «Про присвоєння С. Бандері звання «Герой України», і тим самим суд касаційної інстанції визнав, що донецькі суди не допустили жодних порушень при ухваленні своїх рішень про визнання незаконними цих указів, і тепер для суду не має значення той факт, що оскаржувані укази мали б стосуватися прав, свобод та інтересів позивача, а також для суду не має значення той факт, що позивач може без поважних причин пропустити строк звернення до суду, зважаючи на ці та інші обставини, прошу суд визнати незаконним Указ Президента України від 23 серпня 2011 року № 834 «Про присвоєння Б. Білашу звання «Герой України», оскільки Президент України порушив ст. 6 Закону України «Про державні нагороди в Україні», в якій зазначено, що «Звання «Герой України» присвоюється громадянам України за здійснення визначного геройського вчинку або визначного трудового досягнення», а в мене є сумніви, що особа, яка зазначена в цьому Указі, є громадянином України і здійснила визначний геройський вчинок або визначне трудове досягнення. І як у справах щодо визнання незаконними указів Президента України про присвоєння звання «Герой України» Романові Шухевичу та Степанові Бандері суд вимагав надання документального підтвердження, що Роман Шухевич та Степан Бандера були громадянами України, так і в цій справі має бути документально підтверджений факт наявності у Б. Білаша українського громадянства та факт здійснення ним визначного геройського вчинку або визначного трудового досягнення.

Я вважаю, що оскаржуваний Указ стосується моїх прав, свобод, інтересів та обов’язків як патріота України, що захищає українську націю та сприяє її розвиткові.

Звертаю увагу суду, що про порушення своїх прав, свобод, інтересів та обов’язків мені стало відомо з публікації «Посіяв вітер — пожнеш бурю» в газеті «Україна молода» № 157 за 7 вересня 2011 року.

Ураховуючи наведене, керуючись ст. 11, 17, 19, 55, 65 Конституції України, ст. 6 Закону України «Про державні нагороди в Україні», ст. ст. 2, 6, 18, 99, 106, 122, 171–1 Кодексу адміністративного судочинства України

ПРОШУ:

1. Розглядати справу за моєї відсутності.

2. Визнати незаконним Указ Президента України від 23 серпня 2011 року № 834 «Про присвоєння Б. Білашу звання «Герой України».

 

Додаток:

1. Копія позовної заяви.

2. Квитанція про сплату судового збору.

 

7 вересня 2011 року

(прізвище та ініціали позивача)

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>