Відчуй себе президентом

07.09.2011

Відтепер пожувати свою краватку — хоч на камеру, хоч суто заради власного задоволення — зможе не лише Михаїл Саакашвілі, а й будьякий грузин. Як повідомив у своєму «Живому журналі» економіст Андрій Ілларіонов, незабаром у Грузії почнеться масове виробництво їстівних краваток. Презентація оригінального виробу вже відбулася в літній демократичній школі Inliberty.ru в Базалеті (курорт на сході Грузії). Новинку вручили переможцям конкурсу есе на тему «Етика вільного обміну: капіталізм і моральні цінності».

«Краватка їстівна, реформаторська» виготовлена зі слив ткемалі, тому кислувато­солодка на смак і не лише смачна, а й корисна. Як сказано в анотації, «поїдання краватки сприяє реформуванню вашого життя і підвищенню його якості, пробуджує апетит до свободи і демократії, допомагає при захворюваннях на авторитаризм та радянський менталітет».

Ідея виробництва таких незвичайних ласощів належить журналістові Олегу Панфілову, який емігрував до Грузії з Росії. Таким дотепним кроком він вирішив відповісти на кпини російської преси, яка бурхливо коментувала кадри, відзняті під час початку війни між Росією та Грузією в серпні 2008 року. На цьому відео знервований президент Михаїл Саакашвілі, розмовляючи по телефону, жує свою краватку.