Від перестановки сума міняється!

07.09.2011
Від перестановки сума міняється!

На старті веслярів розважали лебеді острова Блед. (Фото Рейтер.)

У 11тисячному словенському містечку Блед, яке відоме серед туристів своїм мальовничим озером, минулого тижня висадився кількатисячний десант веслувальників­«академістів» із 68 країн світу. Окрім розіграшу нагород ЧС, в акваторії природної пам’ятки пройшов перший етап ліцензування на Олімпіаду­2012. Вдало він завершився для представників 33 держав. Серед інших оформили путівки на Лондонські ігри й чотири українські екіпажі.

«Блед — курортне місто, його красу важко передати словами. Повсюди гори, на старті — лебеді. Вода в озері «жива», а для нас це не дуже зручно, адже тренуємося ми в інших умовах», — ділиться своїми враженнями з «УМ» одна з найтитулованіших вітчизняних веслувальниць Яна Дементьєва, з чиїм ім’ям пов’язані останні медальні успіхи українського академічного веслування.

Нагадаємо, що наша жіноча четвірка парна, в якій капітанські повноваження покладені на Дементьєву, має титули віцечемпіонок світу та найсильнішої команди Європи. Проте в Бледі «синьо­жовта» скарбничка лишилася порожньою. «На цьому чемпіонаті світу ми не планували вигравати медалі. Першочерговим зав­данням для нас було завоювання перепусток на Олімпіаду», — розповів «УМ» головний тренер Юрій Родіонов. — У олімпійський рік ми боремося за нагороди, а в передолімпійський — вирішуємо ліцензійне питання».

За словами наставника, важливо було здобути якомога більше олімпійських перепусток саме на ЧС у Словенії. «Ліцензії, виграні на цьому чемпіонаті світу, не іменні, тоді як наступного року на «доборі» квитки до Лондона будуть уже персоніфіковані, — каже пан Родіонов. — Маючи вже зараз більшу кількість учасників Олімпіади, ми можемо розраховувати на повноцінне фінансування та матимемо можливість варіювати склад екіпажів».

Задля збільшення олімпійського представництва голов­ний тренер вдався до тактичних ходів. Для цього було розформовано найсильнішу команду — жіночу четвірку парну. Її лідерів — Яну Дементьєву та Анастасію Коженкову — пересадили у двійку парну. «Наразі ми з Настею — найсильніший дует у країні, тому тренерський штаб спробував нас у двійці. Свою ліцензію четвірка виграла б і без нашої допомоги, а от двійці зробити це було б складніше», — розповідає Яна.

Проте, як запевнив «УМ» Юрій Родіонов, на Олімпіаду­2012 жіночу четвірку повезуть у найсильнішому складі, адже це — наша традиційна ударна сила.

Зрештою, саме в активі двох найдосвідченіших веслуваль­ниць — Дементьєвої та Коженкової — найкращий результат українців на ЧС2011: четвертий. Окрім ліцензії, амбітні дівчата всерйоз замахувалися й на медаль, адже перед стартом ЧС на одному з етапів Кубка світу фінішували третіми. «Ми зробили все, що змогли. Вочевидь на момент змагань хтось був сильнішим за нас. А можливо, пізно змінили екіпаж», — констатувала Дементьєва.

Як і очікувалося, ліцензію взяла й ослаблена четвірка парна (Світлана Спірюхова, Наталя Губа, Тетяна Колесникова, Катерина Тарасенко). У головному фіналі А ця команда фінішувала на шостій позиції. З олімпійськими перепустками додому повернулися також чоловіча четвірка парна (Олександр Надтока, Володимир Павловський, Костянтин Зайцев і Сергій Гринь показали 11й результат) та чоловіча вісімка (Антон Холязніков, Віктор Гребенников, Іван Тимко, Артем Мороз, Андрій Приведа, Валентин Клецький, Олег Ликов, Сергій Чиканов, Олександр Коновалюк — 7ме місце).