Не собі — так генацвале

07.09.2011
Не собі — так генацвале

У матчі з бельгійцями В’ячеслав Кравцов оформив «дабл-дабл». (Фото з сайту ФІБА-Європа.)

У завершальному для себе матчі Євробаскету2011 українці й бельгійці сперечалися за право не бути останніми у секстеті D. Щоправда, кількома годинами раніше виявилося, що ця майже товариська зустріч має велике значення для збірної Грузії. Кавказька команда, яку очолює Ігор Кокошков, поступилася болгарам, відтак доля третього місця в групі цілком залежала від «синьо­жовтих». У випадку перемоги України до другого етапу проходили грузини, а за умови виграшу Бельгії третя позиція залишалася за Болгарією. Тож наші билися за себе і за грузинів.

Попри те, що саме кавказькі баскетболісти позбавили Україну шансів на продовження боротьби в другому раунді, наші не стали «підкладати свиню» команді з Кавказу. Та й хіба могли? На арені в Клайпеді солідна грузинська торсида —близько 1500 фанів — на всіх зустрічах підтримувала наших — звісно, крім поєдинку за участю самих грузинів. Так, під час матчу Україна — Росія камери раз по раз вихоплювали кавказьких уболівальників із синьо­жовтими прапорцями. А позавчора під час поєдинку Україна — Бельгія кілька десятків грузинів одяглися ще й у сині та жовті футболки, створивши на трибуні своєрідний прапор дружньої держави.

Підопічні Майка Фрателло порадувалитаки і власних уболівальників, і грузинів. Лише в першій чверті бельгійцям вдалося нав’язати нашим свою гру і повести в рахунку навіть у вісім очок (13:5). У складі суперника були добре нам знайомі Томас ван ден Шпігель і натуралізований американець Маркус Фейсон, котрі виступали за «Азовмаш» та «Київ» відповідно. Але бельгійці не змогли зупинити атакувальний порив «синьо­жовтих», які в другій 10хвилинці просто змели опонентів, накидавши аж 30 пунктів. Надалі наші впевнено тримали суперника на безпечній відстані й довели матч до другої перемоги на Євробаскеті2011. За що їм подякували і свої фанати, й особливо грузинські.

Шкода, що збірній України не вдалося пройти до другого етапу, — а це стало б найкращим результатом команди за роки незалежності. Путівкою до числа 12 кращих ми поступилися лише за різницею закинутих і пропущених м’ячів. З іншого боку, прогрес у грі помітно. Утім навіть визнаний авторитет Фрателло не може зробити з колективу зірку за два з половиною місяці.

Наші баскетболісти повністю викладалися на майданчику й виказували бажання грати за збірну, при цьому доволі самокритично оцінюючи власні дії. За таку команду хочеться вболівати, незважаючи на періодичні невдачі.

 

ТАБЛО

Чемпіонат Європи (Литва). 1й груповий раунд. 5й тур

Група А (Паневежис). Польща — В. Британія — 81:88, Іспанія — Туреччина — 57:65, Литва — Португалія — 98:69.

Підсумкове становище: Іспанія, Литва — 9, Туреччина — 8, В. Британія, Польща — 7, Португалія — 5.

Група В (Шауляй). Франція — Сербія — 97:96 ОТ, Ізраїль — Італія — 96:95 ОТ, Латвія — Німеччина — 80:81.

Підсумкове становище: Франція — 10, Сербія — 9, Німеччина — 8, Ізраїль — 7, Італія — 6, Латвія — 5.

Група С (Алітус). Фінляндія — Чорногорія — 71:65, Македонія — Боснія і Герцеговина — 75:63, Греція — Хорватія — 74:69.

Підсумкове становище: Македонія, Греція — 9, Фінляндія, Хорватія, Боснія і Г. — 7, Чорногорія — 6.

Група D (Клайпеда). Грузія — Болгарія — 69:79, Росія — Словенія — 65:64, Україна — Бельгія — 74:61 (13:16, 30:10, 13:13, 18:22; Печеров (15), Кравцов (13+16 підб.)).

Підсумкове становище: Росія — 10, Словенія — 9, Грузія, Болгарія, Україна — 7, Бельгія — 5.