Дивлюся в книгу — бачу плагіат

06.09.2011

Президента України спіймали на плагіаті. Англомовна книга Opportunity Ukraine ( «Україна — країна можливостей»), видана у австрійському видавництві «Манделбаум Ферлаг», містить кілька уривків, що дослівно скопійовані з уже надрукованих чужих статей. Як пише інтернет–видання «Українська правда», яке взялося перечитати доробок Януковича, компіляції піддано тексти різних осіб — від одіозного журналіста В’ячеслава Піховшека до арештованого чиновника Василя Волги.

Без передруку не обійшлася вже перша глава книги під назвою «Кожен заслуговує на шанс». Пишучи про Донбас, Віктор Янукович згадав про вірш Олександра Блока «Новая Америка». Виявилося, що це уривок зі статті головного редактора газети «Рідне Приазов’я» Сергія Шведка (37–ме число за 12 травня 2010 р.): «...Недаремно вірш Блока, присвячений нашому краю, називається «Нова Америка». Різниця між ними була в тому, що справжня Америка тоді залишалась фермерською країною з низкою крупних міст на узбережжі, а Донбас ставав, у першу чергу, промисловим краєм», — ідеться у статті журналіста, який став відомим завдяки виступам із запереченнями факту Голодомору.

Зі статті Василя Волги, який зараз перебуває у СІЗО за звинуваченнями в корупції, Віктор Янукович передрукував абзаци матеріалу «Демократію — в регіони!» (газета «2000» за 23 листопада 2007 р.). Також із «2000» позичено шматки розповіді про події Помаранчевої революції. У Піховшека взято уривок статті про візит до Сінгапуру й Брунею, надрукованої в «Лівому березі».

Радники Януковича Ганна Герман та Лариса Скорик заперечили факт плагіату, заявивши, що в цьому Президента обвинувачують «аморальні люди».