Люди з «Планети Лем»

06.09.2011

Десять світових столиць, чотириста культурних заходів, сто днів, десять часових поясів — так масштабно і тривало Польща відзначатиме своє головування у Раді Європейського Союзу. Однією із заявлених десяти столиць у цій програмі став Київ, а тому ми маємо гарну нагоду не лише познайомитися з найкращими прикладами сучасного польського мистецтва, а й повчитися тому, як ефектно й ефективно промотувати свою країну у світі. Цьогоріч «культурний наступ» Польщі на Україну розпочався задовго до презентації проекту I, Culture (згадаймо майстер–класи польських митців, які проходять зараз у Центрі Курбаса, проект «Landr art–мистецтво на кордоні»...) Тепер же Польща «відкрила» ще кілька культурних «фронтів» і «атакуватиме» нас аж до кінця року.

Проект стартував минулих вихідних — на Софійській площі українські митці долучилися до створення інтернаціонального арт–об’єкта, велетенської аплікації I, Culture. Нашим доручили оздобити частину літери І (полотно розміром 20Х20 метрів було розстелене на землі, учасники перформенсу заповнили його авторськими виробами, український фрагмент сфотографували, а згодом цей пазл стане частиною усього напису, над яким працюватимуть інші митці з інших країн). Потім вуличною виставою за творами Станіслава Лема «Планета Лема», яку до Києва привіз польський театр «Бюро подорожей», розпочався фестиваль «Дім Химер», що проходитить у Молодому театрі з 3 по 11 вересня. Його засновник — художній керівник Молодого театру Станіслав Мойсеєв, левову ж частину афіші фестивалю складають саме польські театри. Тісне знайомство киян із польським сценічним мистецтвом триватиме протягом тижня, у програмі «Дому Химер» — вистави театру «Провізоріум» із Любліна «Брати Карамазови» і «Федидурке», спектаклі «Турандот» (театр neTTheatre та група Coincidentia), одним із героїв якої є сам композитор в образі князя Калафа, «Хор жінок» (Інститут Театру імені Збігнева Рашевського, до речі, директор цього Інституту, Мацей Новак, у рамках фестивалю прочитає лекцію «Польща — країна театрів») та інші.

Польську джазову музику на I, Culture представлять Анна–Марія Йопек, тріо Артура Дуткевича та тріо Марцина Василевського, які протягом вересня–жовтня візьмуть участь у джазових фестах, що проходитимуть у Коктебелі, Одесі, Вінниці. Польське кіно від I, Culture елегантно «вклинилося» у нашу «Молодість»: Київський кінофестиваль відкриється новою 3D–стрічкою Єжи Гофмана «Варшавська битва 1920» ( у голов­них ролях — Даніель Ольбрихський, Боґуслав Лінда, Ґражина Шаполовська, Олександр Домогаров, Ольга Кабо), а однією із найцікавіших подій фестивальних буднів обіцяє стати документальна збірка «Поляки. Путівник». «Ці п’ять фільмів дозволять вам подивитися на поляків по–новому, — анонсує директор Інституту Адама Міцкевича Павел Поторочин. — Один із них, наприклад, розповідає про роль польського панк–року у поваленні польського тоталітаризму...»

Ще одна ініціатива Інституту Адама Міцкевича для I, Culture — I, Culture Orchestra. Цей міжнародний колектив, який складається із 116 музикантів із різних країн світу, у тому числі й чотирнадцяти українців, продовжує традицію появи нових музичних творчих об’єднань — Молодіжного оркестру Європейського Союзу та West–Eastern Divan Orchestra. Велике міжнародне турне цього оркестру розпочнеться виступом у Національній опері, потім — Берлінська Філармонія, Palais des aux–Arts у Брюсселі, Royal Festival Hall у Лондоні,Teatro Real в Мадриді та інші найвідомішi майданчики світу.

До сторічного ювілею нобелівського лауреата з літератури Чеслава Мілоша поляки презентуватимуть в Україні аудіокнигу поета, видану десятьма мовами. У нас поезію Мілоша для цього проекту читали Тарас Прохасько та Сергій Жадан, музичний супровід, створений спеціально молодими українськими композиторами, звучить у виконанні ансамблю Nostri Temporis. Презентуватимуть книгу у Києві, Харкові, Івано–Франківську та Львові. Кульмінацією I, Culture в Україні стане вистава «Король Рогер» польського композитора Кароля Шимановського, яку в столичній опері представить міжнародна команда: оркестр Національної опери України, Національна хорова капела «Думка», а також провідні солісти Польщі — Рафала Бартмінський, Івонна Хосса, Міколай Залашінський...