Спасибі вчителям «Донбасу»!

06.09.2011
Спасибі вчителям «Донбасу»!

Артем Бондарєв (праворуч) із партнерами дуже старалися, але програли всі матчі «Кубка Донбасу». (Фото з сайту ХК «Донбас».)

Зазвичай хокейний сезон в Україні стартує в середині вересня, коли наш чемпіон починає виступи в турнірах під егідою сусідніх держав. Останніми роками багаторічний флагман українського хокею — «Сокіл» — грав то у відкритій першості Білорусі, то у вищій лізі Росії. Тепер, коли в умовах фінансової скрути кияни заявилися лише в національний чемпіонат, честь держави за кордоном захищатиме «Донбас». У сезоні 2011/2012 донеччани гратимуть у російській ВХЛ, де заздалегідь отримали статус фаворита. І справді — команда зібрала пристойний склад, адже, не секрет, уже за рік чи два готується виступати в елітній Континентальній хокейній лізі. Наразі ж, аби перевірити сили, український клуб організував у себе вдома міжнародний турнір, запросивши солідних гостей.

У перші три дні осені в Донецьку за «Кубок Донбасу» із господарями змагалися не просто команди КХЛ, а учасники «плей–оф» — розіграшу Кубка Гагаріна: пітерський СКА, мінське та ризьке «Динамо». У складах усіх трьох команд є чимало справжніх зірок, у тому числі й із досвідом виступів у НХЛ. Зокрема, капітан латвійського клубу — 39–річний Сандіс Озоліньш. У лавах СКА виділяються форвард Максим Афіногенов, другий за результативністю бомбардир КХЛ, володар Кубка Гагаріна–2011 норвежець Патрік Торесен, а також капітан, захисник Віталій Вишневський — уродженець Харкова, який виступав за збірну Росії. Мінчан і пітерців очолюють чехи Марек Сікора й Мілош Ржига відповідно, а рижанами керує фін Пекка Раутакалліо.

До турніру Палац спорту «Дружба» оновили й розширили на 500 місць — тепер він може прийняти 4100 уболівальників. Щоправда, на жодному матчі аншлагу не було. Найбільше глядачів, 3255, зібралося на останній матч, коли «Донбас» грав з армійцями.

На жаль, чемпіони України поступилися в усіх трьох поєдинках, хоча відвертими хлопчиками для биття й не виглядали. Наразі ці поразки є цілком закономірними — з огляду на склади й досвід команд. Головний приз турніру дістався клубу з Санкт–Петербурга, який розправився з усіма конкурентами, у тому числі з білорусами в серії булітів. Логічно, що майже всі індивідуальні трофеї також зібрали армійці. Найкращим бомбардиром став Максим Рибін (три голи й одна передача), найкращим захисником назвали Дениса Гребешкова, нападником — Торесена. Лише воротарем №1 визнали білоруса Степана Горячевських з «Донбасу».

«Уперше зустрічаючись із суперниками такого високого рівня, ми отримали великий досвід. Змогли подивитися, хто чого вартий у нашій команді й над чим нам особливо слід працювати. Без падінь не буває перемог, так що будемо поступово рухатися далі. Гадаю, ми на правильному шляху», — підбив підсумки головний тренер донеччан Олександр Куликов.

 

ТАБЛО

«Кубок Донбасу» (Донецьк, 1–3 вересня)

1–й тур. СКА (СПб, Росія) — «Динамо» (Р, Латвія) — 4:1, «Донбас» — «Динамо» (Мн, Білорусь) — 1:5 (0:2, 1:2, 0:1; Журун).

2–й тур. СКА — «Динамо» (Мн) — 5:4 Б, «Донбас» — «Динамо» (Р) — 2:3 (0:1, 1:2, 1:0; Матерухін, Варламов).

3–й тур. «Динамо» (Мн) — «Динамо» (Р) — 3:2, «Донбас» — СКА — 1:2 (1:2, 0:0, 0:0; Шафаренко).

Підсумкове становище: СКА — 8, «Динамо» (Мн) — 7, «Динамо» (Р) — 3, «Донбас» — 0.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

У сезоні 2011/12 в українській ПХЛ виступатимуть дев’ять команд: «Донбас», київські «Сокіл», «Компаньйон» і «Беркут», «Білий барс» (Бровари), «Харківські акули», «Вінницькі гайдамаки», «Цунамі» (Івано–Франківськ), «Леви» (Львів). Ще два колективи — сумські «Ворони» та столичний «Авангард» — не пройшли атестацію.

Стартує чемпіонат 15 вересня, коли «Донбас» прийме «Сокіл».