Чи в «проклятті» справа?..

06.09.2011
Чи в «проклятті» справа?..

Українські футболісти не склали уругвайський іспит: дебютант Богдан Бутко бореться з Едінсоном Кавані. (Фото Рейтер.)

Україна знову програла в футбол. Утретє поспіль команда Олега Блохіна, немов під кальку, пропустила на останніх хвилинах контрольного матчу й змусила зайнятися пошуком винних у трагікомічній ситуації, в якій опинилися наші футболісти. Розконцентрація, прокляття, аура — такий набір можливих причин невтішного результату у домашніх спарингах із французами, шведами, а тепер і уругвайцями назвав президент ФФУ Григорій Суркіс. Хоча, здається, проблема в іншому. Кажуть, одна невдача — випадковість, дві — збіг обставин, три — закономірність. Відтак проблема української збірної — системна, і вочевидь виникла не сьогодні.

Відтоді як «синьо–жовтий» штаб залишив Мирон Маркевич, під керівництвом молодого Юрія Калитвинцева у збірній почався масштабний експеримент. Перша команда країни стала полігоном, де проходили випробування нові кадри. Зрештою, від цієї практики не відмовився й Блохін, заявивши за рік до старту домашнього Євро, що експерименти для нашої команди — необхідність. Від неї у Олега Володимировича на лобі вже з’явилися три великі ґулі. Остання з них набита минулої п’ятниці у Харкові.

Цей тест Блохіна виглядав значно краще за попередні: була і гра, і склад, наближений до бойового. Уже на старті поєдинку з чемпіонами Південної Америки — уругвайцями (які, втім, не привезли в Україну свою головну зброю — Дієго Форлана) — наші футболісти здобули фору. Вразивши ворота Фернандо Муслери після пасу Марко Девича на 15–й секунді, динамівець Андрій Ярмоленко забив найшвидший в історії м’яч української збірної. Ошелешивши опонентів, наші співвітчизники з подвоєною енергією взялися пресувати захист гостей. І кіпер «Галатасарая» кілька разів рятував «ла селесте» від додаткових неприємностей. А от страж наших воріт — Олександр Шовковський — особливою надійністю не відзначався. Наприкінці першого тайму СаШо проґавив дальній постріл Альваро Гонсалеса з «Лаціо» — ледь не єдиний удар південноамериканців у першій половині гри. Щоправда, вже через дві хвилини «статус кво» відновив «дніпрянин» Євген Коноплянка, завершивши флангову атаку ударом із близької відстані під перекладину.

На жаль, розвинути успіх у другому таймі наші хлопці не змогли. Навпаки, доволі швидко пропустили зі «стандарту» (вдало підставив голову після виконання штрафного капітан гостей Дієго Лугано з «ПСЖ»). А заміни, якими Блохін намагався надати «другого дихання» команді, не спрацювали. «Ми вирішили підсилити гру, але вийшло все навпаки. Тут буде серйозна розмова. Такого прощати не можна», — Блохін розкритикував гру Селезньова та Калиниченка. Певно, дістанеться на горіхи і Ярославу Ракицькому, який, втративши позицію в центрі захисту, посприяв переможному голу 21–річного форварда «Палермо» Абеля Ернандеса.

Для досягнення позитивного результату команді Блохіна знову не вистачило зіграності та психологічної стійкості. Хоча де ж їм взятися, якщо на поле щоразу виходять нові виконавці? Так, 36–річний Шовковський провів лише перший матч у збірній Блохіна другого скликання. Та й в обороні з’являються щоразу нові комбінації футболістів, серед яких знаходяться місце й дебютантам. Цього разу — 20–річному Богданові Бутку із «Іллічівця».

 

ПІСЛЯМОВА

Олег Блохін,
головний тренер збірної України:

— Гра поліпшилася, але результат той самий. У футболі все просто: не забиваєш ти — забивають тобі. Такі моменти, які були в нас, слід реалізовувати. А в наші ворота було три удари — і три голи. Однак у цілому, порівняно з матчами проти Франції і Швеції, сьогодні була гра. Хороша гра. Мені особисто сподобалася. А результат — прийде, мабуть.

Оскар Табарес,
головний тренер збірної Уругваю:

— Матч був дуже важкий. Українці почали добре, а ми десь злякалися, наробивши багато помилок. Але потім мої хлопці взяли себе в руки і продемонстрували, що вони — справжні професіонали.

 

ТАБЛО

Контрольний матч

Україна — Уругвай — 2:3

Голи: Ярмоленко, 1; Коноплянка, 45 — А. Гонсалес, 43; Лугано, 61; Ернандес, 87

Україна: Шовковський, Бутко, Кучер, Ракицький, Шевчук, Тимощук, Гай, Коноплянка (Калиниченко, 79), Воронін, Ярмоленко, Девич (Селезньов, 60)

Уругвай: Муслера, Перейра, Лугано (Коатес, 74), Годін, Касерес, Егурен, Перес (Гаргано, 64), А. Гонсалес (Ернандес, 79), Родрігес (Рамірес, 64), Суарес, Кавані

Попередження: Тимощук, 46; Гай, 83 — Егурен, 34

Харків, стадіон «Металіст». 25 200 глядачів