Хто на Новака?

06.09.2011
Хто на Новака?

Олександр Долгополов.

Зазвичай принцип українських тенісистів на турнірах «Великого шолома» один — дожити до другого тижня змагань. Це їм вдається рідко. Проте без винятків не обходиться. У нинішньому році на тенісному небосхилі засяла нова зірка — Олександр Долгополов–молодший. Перше його вагоме досягнення на «гранд слемах» — вихід до чвертьфіналу відкритої першості Австралії 2011 року. Щоправда, повторити той успіх на «Ю–Ес оупен», де триває завершальний турнір серії «Великого шолома», було аж надто складно. Адже в 1/8 фіналу киянину вчора пізно ввечері протистояла перша ракетка світу — Новак Джокович.

Своїх опонентів 24–річний серб «лускає», мов насіння. Перший його суперник на турнірі — ірландець Конор Ніланд — знявся зі змагань, зігравши неповні два сети. Другий — аргентинець Карлос Берлок — у трьох партіях спромігся взяти лише два гейми. Найдовше проти балканця протримався росіянин Микола Давиденко, який першим на турнірі зміг нав’язати лідерові світового тенісу хоч якусь боротьбу, — 3:6, 4:6, 2:6.

Сподівався зіграти в незручний для Джоковича теніс і наш співвітчизник. «Я завжди намагаюся діяти так, щоб було незручно суперникові. Спробую знайти варіанти і для Новака», — казав Долгополов напередодні. Їхня зустріч закінчилася після підписання цього номера «УМ» до друку.

Доти плани 22–річного українця спрацьовували. У другому колі Долгополов у важкому п’ятисетовому поєдинку переміг італіця Флавіо Чіполлу — 6:0, 7:5, 2:6, 5:7, 6:4, а в третьому — двометрового хорвата Іво Карловича — 6:7 (4:7), 6:2, 6:4, 6:4. «Мені вдалося пристосуватися до гарматної подачі опонента — я почав просто блокувати її в корт. Такі дії для велетня–Карловича були незручними», — розповів Долгополов.

Водночас інший наш співвітчизник — Сергій Бубка–молодший — виявився безсилим у матчі другого раунду проти титулованого француза Жо–Вільфреда Тсонга (11–й номер посіву). Українець, який уперше в кар’єрі пробився до основного раунду турніру серії «Великого шолома», поступився у трь­ох сетах — 3:6, 5:7, 2:6.

Скупо виглядає українське представництво і в парному розряді. Тут боротьбу продовжував лише Сергій Стаховський, який у дуеті з росіянином Михайлом Южним учора надвечір у третьому раунді зустрічався з парою Мельцер/Петшнер (Австрія/ФРН, 9).

У жіночій сітці більшість наших тенісисток «дожили» лише до другого кола. Сестри Бондаренко, розтрощивши на старті тандем Фалконі/Галовіц–Халл (США/Румунія) — 6:1, 6:0, так само легко здалися найкращій парі світу Пешке/Среботнік (Чехія/Словенія) — 1:6, 2:6. Ольга Савчук із росіянкою Дяченко поступилися парі Мірза/Весніна (Індія/Росія) — 1:6, 6:7, а Марія Коритцева з білорускою Пучек склали зброю перед дуетом Гайдосова/Маттек–Сендс (Австралія/США) — 7:5, 1:6, 4:6.