Біле «золото» — загальна «бронза»

06.09.2011
Біле «золото» — загальна «бронза»

Героїні естафетного спринту 4х100 — українки Повх, Ремень, Стуй і Погребняк. (Фото Рейтер.)

Чемпіонат світу в Південній Кореї наші представники «королеви спорту» можуть занести собі в актив. Із двома нагородами в активі — золотою й бронзовою — збірна України посіла доволі високе десяте місце. А всього медалі в Тегу отримали представники 41 країни з–поміж 202, що брали участь у світовій першості. Це найкращий виступ української команди на ЧС за останні десять років. Нагадаємо, що два роки тому поїздка на «мундіаль» у Берлін була для українців узагалі «холостою».

Позавчора — в останній день змагань — неабияк порадував квартет наших спринтерок в естафеті 4х100 м. Наталія Погребняк, Олеся Повх, Марія Ремень і Христина Стуй спочатку впевнено виступили в півфіналі, фінішувавши другими. А у вирішальному забігу, що був передостаннім у програмі ЧС — таким собі «десертом», дівчата здійснили маленький подвиг, вирвавши «бронзу». Американкам, які виграли з найкращим результатом сезону у світі (41,56), і представницям Ямайки, що встановили національний рекорд (41,70), перші дві позиції віддавали заздалегідь. У складі перших бігла чемпіонка на 100 м Кармеліта Джетер, у других — золота призерка на 200–метрівці Вероніка Кемпбелл–Браун. Фаворитом у боротьбі за третю сходинку вважалася ще одна темношкіра четвірка — з Трінідаду й Тобаго. Однак наші «біленькі» на фініші випередили тринідадок на якихось 0,07 секунди, показавши час 42,51.

Нагадаємо, торік українки стали чемпіонками Європи (лише замість Стуй бігла Бризгіна). Підтвердили звання найшвидшої в Європі команди й нині.

«Я виклалася повністю, запасу сил у мене вже не було», — радісно повідомила 23–річна Христя Стуй з Івано–Франківська, котра завершувала естафету.

Після четвергового «золота» стрибунки потрійним Ольги Саладухи «синьо–жовті» мали ще кілька шансів зійти на п’єдестал. У п’ятницю єдиною нашою фіналісткою була Стуй — і єдиною білошкірою у вирішальному забігу на 200 м. Однак уродженці села Угринів вдалося фінішувати лише сьомою. Дві її подруги по збірній — Єлизавета Бризгіна й Марія Ремень — зійшли на попередній стадії.

Така сама доля спіткала й двох бігунок на 800 м. У своєму півфіналі Лілія Лобанова показала третій результат, а Юлія Кревсун — восьмий.

На п’ятій позиції завершили суботній фінал естафети 4х400 м Наталія Пигида, Анастасія Рабченюк, Ганна Ярощук і Антоніна Єфремова. «Бронзовим» росіянкам наші дівчата поступилися аж 4,5 секунди, а перші два місця посіли американки та ямайки.

Того ж дня подавав надії метальник спису Роман Авраменко. Певний час кримчанин тримався у фіналі в трійці лідерів, але, не спромігшись поліпшити показаний у першій спробі результат, опустився на шосте місце.

За олімпійським принципом («головне — не перемога, а участь») виступив у ходьбі на 50 км Олексій Казанін. Переможцеві, росіянину Сергію Бакуліну, 29–річний українець програв майже 15 хвилин. Це був 20–й час.

А в неділю, крім естафети 4х100, ми уважно стежили ще за одним видом програми. Але стрибун потрійним Шериф Ель–Шериф — 22–річний представник Дніпропетровська, що має батька в Судані й маму–українку, — відверто розчарував, показавши в фіналі останній, 12–й, результат. На молодіжному чемпіонаті світу темношкірий молодик здивував світ польотом на 17,72 м, а тепер обмежився 16,38 м. «Не зумів утримати форму, яку мав у липні. Але буду працювати далі. Ставлю собі за мету побити світовий рекорд», —заявив амбітний атлет.

 

МЕДАЛІ

Лідери підсумкового медального заліку ХІІІ чемпіонату світу в Тегу

Країна З С Б сума

1. США 12 8 5 25

2. Росія 9 4 6 19

3. Кенія 7 6 4 17

4. Ямайка 4 4 1 9

5. Німеччина 3 3 1 7

6. В. Британія 2 4 1 7

7. Китай 1 2 1 4

8. Австралія 1 1 1 3

9. Ефіопія 1 0 4 5

10. Україна 1 0 1 2