Здорова жінка — мрія Прем’єра

01.09.2011
Здорова жінка — мрія Прем’єра

«Друзі, повірте, я також люблю прекрасну стать!» — міністр Олександр Аніщенко виправдовується перед пресою.

Микола Янович Азаров, який працює українським Прем’єр–міністром, днями відвідав чудове місто Харків і його околиці. І за старою доброю традицією вирішив поділитися дорожніми нотатками з колегами нижчого рангу. «Що дає така робота «на місці»? — зручно вмостившись у чільному кріслі, перепитав він, відкриваючи вчорашнє засідання уряду. Міністри мовчали відповідно до субординації, а ті, хто не бачить жодного сенсу в постійних вояжах Прем’єра просторами рідної держави — із ввічливості. Але Микола Азаров бачить у таких поїздках великий плюс. Це, за його словами, — зв’язок. Причому цінний і зворотний!

На виїзді очільник Кабміну спілкується з різними людьми. Але найбільше запам’ятовує розповіді жінок — і діє відповідно до їхнiх настанов. Так трапилося і цього разу. Миколі Яновичу показали досягнення вітчизняних виробничників, які можуть допомогти виконувати програму імпортозаміщення, що її вимагає Прем’єр. Той уважно подивився на новинки космічної техніки, похвалив кмітливих харків’ян і звернув увагу на нестачу мамографів у районних поліклініках. Учені–розробники техніки світового класу погодилися, що елементну базу техніки для дослідження зірок можна пристосувати до потреб сільських амбулаторій.

«Причому вийде вдвічі–втричі дешевше, ніж закуповувати імпортні аналоги», — констатував Азаров членам свого кабінету і поділився ідеєю, яку схвалив практично в польових умовах, причому дуже оперативно: розробити програму обладнання буквально кожної районної поліклініки вітчизняними мамографами! І реалізувати її вже наступного року. «Здоров’я жінок буде під надійним контролем! — пообіцяв своїм шанувальницям Микола Янович. — Ми вийдемо на показники профілактики тяжких захворювань молочних залоз, які є у передових країн».

Ще однією людиною, яка відкрила Прем’єр–міністрові України очі на важку суспільну проблему, за іронією долі також стала жінка. Причому не чиновниця, навіть не нардеп, а звичайна шкільна медсестра. У свіжопофарбованому коридорі цього навчального закладу, по якому завдяки календарю ще не бігали дітлахи, вона тихим голосом мовила Миколі Яновичу: «Я вражена, наскільки ослабли наші діти! 58% — хворі». З вуст очільника МОЗу така цифра виглядала би просто статистикою. А сказана привітною жіночкою, та ще й у накрохмаленому білому халаті, змусила високого чиновника також вразитися — діти помирають на уроках фізкультури не через надмірні навантаження, а тому, що фізично до них не готові! Тож Прем’єр негайно розпорядився — «розробити механізм» шкільних медоглядів. «Механізм» має запрацювати вже наступного року, а у його лещата потраплять усі без винятку учні — від першачка до випускника.

А ще у Харкові Микола Янович довідався — ймовірно, від цієї ж комунікабельної медсестри — про ще одну тривожну тенденцію. «Не таємниця, що українські діти рано починають паліті і споживаті спиртні напої», — не став він утаємничувати цю інформацію від своїх колег–міністрів, які частково є батьками столичних школярів, і тому могли би розширити цей перелік фразою на кшталт — «вживати наркотичні і психотропні засоби»... Відповідальними за відучування дітей від шкідливих звичок Азаров призначив сім’ю. Співвідповідальними — педагогів. «А взагалі шестдєсят втора школа залишила гарне враження», — вирішив не псувати враження про побачене Прем’єр.

Тож до переліку проблем, із якими не справляється наш МОЗ, додалися інші. Взагалі ж у Миколи Азарова з’явилася ще одна традиція — регулярно, як колись він згадував незлим тихим Юлію Тимошенко, «макати» у його прорахунки нового міністра Олександра Аніщенка. Що дає змогу підозрювати схему, за якою новий очільник виконує делікатні тендерні та інші завдання не самого Миколи Яновича, а зовсім іншої особи. Що, звичайно ж, шкодить мікроклімату в колективі. «Як виявилось, вітчизняний виробник абсолютно не знає планів Міністерства охорони здоров’я: які прилади чи вакцини потрібні, в якій кількості, на яких перспективних розробках треба зосередитися, — кинув прозору шпильку в бік Аніщенка Прем’єр. І додав для особливо обдарованих, якщо ті з першого разу не зрозуміли, про що йдеться. Тобто немає нормального, інформативного діалогу з вітчизняними виробниками».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Бензину наказали не дорожчати!

Сьогодні закінчився термін дії пільгової ставки акцизу на бензин (132 євро за тонну), який ще у квітні встановила Верховна Рада. Зниження, нагадаємо, становить 27,47%, проте з його запровадженням різкого здешевлення вартості пального не трапилося, хоча бюджет втратив значні суми. З 1 вересня було вирішено повернути статус–кво, але головні нафтотрейдери заявили, що таке рішення призведе до подорожчання пального на 30—50 копійок за літр. Називалася, зокрема, ціна на А–95 у межах 10,75 і на дизпальне — 10 грн. уже до кінця вересня.

Уряд, утім, на тиск трейдерів намагається не реагувати. «Ми не очікуємо підвищення ціни бензину через підвищення акцизу», — заявив перед початком учорашнього засідання уряду міністр енергетики Юрій Бойко. За його словами, уряд має необхідний резерв, який дозволить йому впливати на ціни. До того ж тепер маржа на автозаправних станціях становить близько 220—240 доларів/тонна, а з 1 вересня, після підвищення акцизів, вона зменшиться, але не призведе до збиткової роботи нафтотрейдерів.