«Грайте, хлопці, не за гроші, а за престиж!»

01.09.2011

Цієї осені остаточно визначаться 16 учасників наступного чемпіонату Європи, що пройде на полях України й Польщі. Поки інші торують собі шлях на Євро–2012, наша збірна продовжує шукати свою гру в товариських матчах. Найближчими днями «синьо–жовті» зіграють із двома суперниками, з якими ніколи раніше не зустрічалися. Уже завтра в Харкові відбудеться спаринг із чемпіонами Південної Америки — уругвайцями, а 6 вересня у Празі — з чехами.

На збір перед цими контрольними матчами тренерський штаб на чолі з Олегом Блохіним запросив, крім інших, трьох новачків: 24–річного нападника «Таврії» Антона Шиндера та двох 20–річних захисників — учасників молодіжного Євро–2011 — Богдана Бутка з «Іллічівця» й Сергія Кривцова з «Шахтаря». Натомість «металіста» Едмара і «дніпрянина» Олексія Антонова, які брали участь у серпневій зустрічі зі шведами, цього разу до табору національної команди не викликали.

«На кожному зборі ми перевіряємо нових виконавців. Це моє рішення, яке ніким не обговорюється. Не треба жити винятково 2012 роком, а треба дивитися вперед і думати про чемпіонат світу–2014», — сказав із цього приводу на вівторковій прес–конференції в Кончі–Заспі Блохін. Після відкритого тренування тренер повідомив, що «на олівці» в нього перебуває чимало футболістів, а право виступати за збірну вони мають доводити вдалою грою в клубах.

Наставника дещо бентежить ситуація з воротарями. Донедавна перший номер П’ятов, а також молоді Коваль і Каніболоцький «гріють лавки» у своїх клубах — «Шахтарі», «Динамо» й «Дніпрі» відповідно. Тому Олег Володимирович зараз і викликає ветеранів — київського динамівця Шовковського та московського спартаківця Диканя, а також «гірника» Рибку, котрий має постійну ігрову практику у своєму клубі.

Через травми залишаються поза грою Гусєв і Ротань; із цієї ж причини, як відомо, завершив кар’єру Русол. А от Ярмоленко й Ракицький, яким Олег Володимирович закидав небажання викладатися в синьо–жовтій формі на повну потужність, прибули до табору збірної. «З Андрієм і Ярославом я провів бесіди. Але так я вам усе й розповім, про що ми говорили! Це наші внутрішні справи. Ви ж не виносите на публіку свої сімейні проблеми», — «зашифрувався» Блохін.

Наприкінці зустрічі з пресою тренер знову емоційно говорив про престиж виступів за головну футбольну команду країни. «Я питав хлопців, що ж вони у своєму житті виграли? Хай дехто Кубок УЄФА, дехто — чемпіонат України, але ж половина — взагалі нічого! Невже для них не є стимулом потрапити до збірної, аби ввійти в історію і вписати своє ім’я до числа учасників домашнього Євро? Я розумію, що зараз у збірній немає таких преміальних, як раніше, що у клубах отримують пристойні гроші. Але я буду брати лише тих, хто прагнутиме грати за престиж країни», — патріотично завершив тренер.