Бубка–молодший рівняється на старшого

01.09.2011
Бубка–молодший рівняється на старшого

Розпачу немає меж: Олена Бондаренко залишає корти «Флешинг мідоуз», програвши вже в першому колі німкені Лисицьки. (Фото Рейтер.)

Другий день відкритого чемпіонату США був сонячний — навколо кортів у парку «Флешинг мідоуз», та й у самому Нью–Йорку мало що нагадувало про ураган «Айрін». Сіяна під номером два росіянка Віра Звонарьова навіть заявила, що в місті було більше шуму, ніж самого урагану. Учора в другому колі Звонарьова екзаменувала нашу Катерину Бондаренко; цей матч на корті Артура Еша закінчився пізно ввечері за київським часом.

Проте у вівторок надзвичайна подія на «Ю–Ес оупен», щоправда, спортивної спрямованості, таки сталася. 19–річна румунка Сімона Халеп у двох сетах сенсаційно розбила переможницю цьогорічного «Ролан Гарроса» — китаянку На Лі (6) — 6:2, 7:5. За такий подвиг 53–тю ракетку WTA нагородили титулом «гравець дня».

А для нас головним було звершення Сергія Бубки–молодшого. 24–річний донеччанин, який мешкає у Монако, провів свій перший поєдинок в основній сітці турнірів «Великого шолома» і виграв його у австрійця Андреаса Хайдер–Маурера — 6:3, 6:2, 3:6, 6:4. Починаючи з 2009 року, син президента НОК Сергія Бубки намагався пробитися в еліту світового тенісу через кваліфікаційні раунди, і з третьої спроби йому це вдалося. Відчутний прогрес у своїй грі Бубка–син пояснює просто: «Я почав працювати з тренером, і одразу з’явилися результати. Коли кілька разів доводилося їздити на змагання самому, психологічно налаштовуватися на боротьбу було дуже складно». Зараз Сергій посідає 207–й рядок рейтингу АТР, але після Нью–Йорка, очевидно, підніметься вище.

Наступним суперником Бубки стане француз Жо–Вільфред Тсонга (11), який у трьох сетах переміг тайванського тенісиста Лю Єнсуна — тричі по 6:4.

А ось для Олени Бондаренко вівторковий вечір виявився невдалим — киянка зачохлила ракетку вже на старті змагань. Цього року виступи в колишньої першої ракетки України ну зовсім не клеяться. Слабкою втіхою для Олени може стати той факт, що вона капітулювала не перед абиким, а — півфіналісткою Уїмблдона–2011 Сабін Лисицьки з Німеччини — двічі по 6:3. Відзначимо, що свій поєдинок Олена й Сабін провели на новому корті — 17–му за ліком у парку «Флешинг мідоуз».

Тепер Бондаренко–старша разом із сестрою шукатиме щастя лише в парному турнірі. А от Олександр Долгополов, якого в другому колі «одиночки» чекає зустріч з італійцем Флавіо Чіполлою, боротьбу в парі вже припинив. Його дует з іспанцем Альбертом Рамосом на старті поступився знаному тандему з Індії Бхупаті/Паес (4) — 6:7 (8:10), 4:6.

Із перемог почали виступи на турнірі й інші фаворити, зокрема Новак Джокович. Від першої ракетки світу на «Ю–Ес оупен» чекають третьої перемоги на цьогорічних «гранд слемах». Поки що серб обіграв Конора Ніланда з Ірланді ї — 6:0, 5:1, відмова суперника через травму. Ідуть далі також швейцарець Роджер Федерер (3), іспанці Рафаель Надаль (2) і Давид Ферер (5). У жінок — данка Каролін Возняцьки (1), італійка Франческа Ск’явоне (7), білоруска Вікторія Азаренко (4), німкеня Андреа Петкович (10), сербка Елена Янкович (11) та господарка кортів Серена Уїльямс (28).