Дні міліцейської залежності

30.08.2011
Дні міліцейської залежності

(Рейтер)

Міністерство внутрішніх справ почало масові допити осіб, причетних до участі в опозиційній акції 24 серпня та її рганізації. Відповідно до повідомлень різних політичних сил, на допити кликали Олександра Турчинова, В’ячеслава Кириленка, Олеся Донія, Андрія Павловського, Левка Лук’яненка, активістів ВО «Свобода» тощо. Їх опитують у рамках кримінальної справи, порушеної за фактом сутичок між правоохоронцями та «представниками ряду політичних партій, об’єднань та організацій». Опозиціонерам закидають те, що вони влаштували похід по Києву всупереч судовій забороні (хоча насправді по вулиці Володимирській, де відбулося зіткнення, суд ходити не забороняв). За масштабами допитів ця кампанія нагадує масові виклики в міліцію учасників Податкового майдану.

Народний депутат від «НУНС» Олесь Доній зазначив у коментарі «УМ», що, ініціюючи масові допити, влада має дві мети: залякати суспільство та відібрати час у громадських активістів. «Влада показує громадянам, чого можна очікувати від участі в політичних акціях, якщо навіть депутати з їхньою недоторканністю змушені ходити на допити. На певному рівні це може спрацювати як елемент залякування. Влада спрямовано сіє страх: якщо ви будете в опозиції — доведеться відповідати», — констатує Доній.

Водночас депутат не вважає, що влада піде на каральні санкції. Це про те, що в ЗМІ висловлюють припущення: правоохоронці можуть усерйоз взятися за організатора акції, «доторканного» Олександра Турчинова... «Правових наслідків не буде. Справа висмоктана з пальця. Такого ще не було, щоб люди вийшли святкувати День Незалежності, а їм заборонили», — вважає лідер студентської «революції на граніті». Доній отримав виклик, але на допит ще не ходив: на вихідних був поза Києвом.

«Свободівець» Андрій Іллєнко розповів «УМ», що на допиті в нього питали, хто був організатором акції, цікавилися діяльністю Комітету опору диктатурі, а також сутичками 24 серпня. «Міліція діє за вказівкою вищої влади й за чітким принципом: будь–яка політична акція опозиції в Києві має завершуватися низкою кримінальних справ і пов’язаними з цим проблемами. Не думаю, що це когось залякає...» — каже Іллєнко, голова столичного міському ВО «Свобода».

Деяких активістів не лише допитували, а й схиляли до співпраці з міліцією. Принаймні так стверджує член «Свободи» Едуард Ігольніков. Хлопця викликали на допит і начебто пригрозили порушенням кримінальної справи за організацію заворушень у Львові 9 травня та в Києві 24 серпня. «Після закінчення допиту Едуарду запропонували співпрацю з МВС в обмін на невідкриття проти нього кримінальних справ. Натомість Едуард мав інформувати міліціонерів про діяльність «Свободи» та активістів інших національно–патріотичних організацій», — повідомила партійна прес–служба.

Левко ж Лук’яненко відмовився йти на допит. Він заявив: «Мене обурює влада, яка виставила озброєні підрозділи у сталевих шоломах, з дубинками і з захисними щитами проти мирних людей. Не пустила мирну ходу по вулицях Києва і застосувала сльозогінний газ. Відповідальність за порушення громадського порядку лягає цілком і повністю на владу, яка організувала зіткнення з демонстрантами».

 

СЛОВО — НЕ ГОРОБЕЦЬ

Міністерство внутрішніх справ визнало, що 24 серпня проти колони опозиції на вулиці Володимирській було застосовано спеціальний газ. Про це заявив начальник відділу зв’язків із громадськістю київської міліції Володимир Поліщук. «Результати перевірки встановили, що співробітник міліції діяв без порушень, законно, у відповідності до закону України про міліцію», — цитує Поліщука «Інтерфакс–Україна». За його словами, «і на фото, і на відео видно, що застосування цього спецзасобу [«спецназівцем»] відбувалося саме в той час, коли його товариш по службі був збитий з ніг мітингувальниками, які здійснювали щодо нього протиправні дії і таким чином погрожували його здоров’ю».

Раніше начальник головштабу МВС Анатолій Лазарєв заявив: «Це міг бути якийсь засіб особистої гігієни, може, якісь інші пристрої розпилювання, які продають у магазині парфумерії чи господарському магазині. Але те, що це не газ дратівливої дії, — це однозначно».