Водій i дятли

19.08.2011

Учора Печерський райсуд продовжив розгляд справи екс–глави МВС Юрія Луценка. Цього разу Феміда допитувала потерпілих, частина з яких нібито зазнала збитків від розподілу квартири, отриманої водієм екс–міністра. На процес з’явилося лише двоє потерпілих iз п’яти (інші постійно ігнорують його), що дало Луценку можливість назвати їх штучно призначеними прокуратурою.

Ще одним потерпілим у справі Луценка є колишній водій екс–заступника голови СБУ Володимира Сацюка — Валентин Давиденко. Він проходить в епізодi з незаконним проведенням оперативно–розшукової справи, адже прокуратура звинувачує Луценка в тому, що він незаконно продовжив стеження за Давиденком у рамках справи щодо отруєння Віктора Ющенка (за головною версією слідства, у 2004 році тодішнього кандидата у президенти отруїли саме на дачі Сацюка). Уже на початку допиту в суді пан Давиденко заявив, що написати заяву у статусі потерпілого йому сказав слідчий, який наполягав на тому, що його права порушено. Ще й диктував, що саме треба писати.

Пан Давиденко заявив колегії суддів, що на нього тиснули, тож якби він писав заяву самостійно, то написав би її російською мовою, а не українською. Й додав, що йому не було завдано істотних збитків, а його свобода пересування ніяк не обмежувалася під час стеження. Мало того, під час допиту в суді Валентин Давиденко... відмовився визнавати себе потерпілим від дій Луценка. Адже підсудний показав йому документи, з яких випливало, що стеження за ним міліція узгоджувала з прокуратурою.

Виходячи з цього, лідер «Народної самооборони» назвав прокурорів «дятлами Пшонки» (мовляв, справу сфабриковано, а на «липових» потерпілих тиснули) й учергове заявив клопотання про зміну запобіжного заходу — утримання під вартою на будь–який інший. Утім колегія суддів на чолі з Сергієм Вовком відмовилася звільнити підсудного з–під варти.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Учора відбулося чергове засідання і в справі Тимошенко. Лідерка БЮТ просить допустити до неї лікаря для взяття крові на аналіз, оскільки має тривожні симптоми невідомої їй хвороби. Водночас Леді Ю відмовилася від медичної допомоги в СІЗО й наполягає на огляді в лікаря, якому вона довіряє. Юлія Тимошенко також відмовилася давати свідчення суду до залучення до справи низки документів на її підтримку.

Натомість екс–Президент Віктор Ющенко не підтримує неправові дії влади супроти Юлії Тимошенко, зокрема, її ув’язнення до винесення рішення суду. «Ющенко неодноразово застерігав теперішню владу від використання суду в політичних цілях та підміни правосуддя політичними розправами над опонентами, — нагадала прес–секретар попереднього Президента Ірина Ванникова. — Як і мільйони українців, екс–Президент вимагає від влади забезпечити відкритий і неупереджений судовий розгляд усіх резонансних справ».

Утім, за словами Ванникової, Ющенко також негативно оцінює й газові угоди, укладені екс–Прем’єром у січні 2009 року. «Позиція Ющенка є послідовною і спрямована на пошук аргументів для скасування цих угод, — зазначає пані Ванникова. — Як Президент країни і фаховий економіст, Віктор Андрійович ніколи не давав позитивної оцінки московським газовим угодам 2009 року, оскільки для будь–якого об’єктивного спостерігача очевидно, наскільки ці домовленості є економічно та політично невигідними для України».

Нагадаємо, що під час свідчень у суді позавчора Віктор Ющенко пропонував для встановлення обставин укладання угоди викликати як свідків ще й прем’єра РФ Путіна та главу «Газпрому» Міллера. Москва відреагувала: прес–секретар російського прем’єра Дмитро Пєсков не відкидає можливості участі Володимира Путіна як свідка в процесі над Юлією Тимошенко.