Серйозно про головне

19.08.2011
Серйозно про головне

Голландський півзахисник «Баварії» Ар’єн Роббен створював головну загрозу воротам «Цюрiха». (Фото Рейтер.)

Від початку тижня у спортивній редакції «УМ» не замовкає телефон — телеглядачі, які стежать за єврокубковими футбольними баталіями на вітчизняному супутниковому каналі «2+2», стривожені «чорним екраном». «Наш канал має дозвіл транслювати матчі Ліги чемпіонів лише на території України. Оскільки «2+2» за допомогою супутникової антени дивиться половина Європи та Росії, то ми змушені кодувати сигнал. Це вимога УЄФА. Порушувати її канал не збирається, адже з недобросовісним партнером надалі ніхто співпрацювати не буде», — пояснили «УМ» у технічному відділі каналу.

Цікаво, що матчі третього відбіркового раунду ЛЧ за участю київського «Динамо» «два плюси» транслювали у відкритому режимі, однак, починаючи з раунду «плей–оф», ситуація змінилася. Останнє випробування перед груповим етапом Суперліги — подія значуща, та й за організацією вже нічим не відрізняється від елітного раунду. Тут вам і розширений склад арбітрів, єдиний початок матчів (о 21.45 за київським часом), уже згадані вимоги до телевізійників, стандартний регламентований набір реклами на щитах навколо футбольного поля.

Відповідні й дійові особи. «Баварія» як бронзовий призер бундесліги змушена крокувати до когорти найсильніших у ЛЧ через кваліфікаційне сито відбору. Щоправда, проблем з оформленням «групової» прописки у підопічних Юппа Хайнкеса бути не повинно — у першому матчі, який відбувся позавчора на заповненій «Альянс–арені», мюнхенці легко перемогли сусідів із «Цюріха». За скромні 0:2 швейцарці мають дякувати своєму голкіперові Леоні, який відбив вісім із десяти ударів німецької артилерії. Анатолій Тимощук, котрий упродовж другого тайму розминався біля поля, так і не дочекався дозволу вийти на заміну.

А поки визначається повний склад учасників основного раунду Ліги чемпіонів, чинний її переможець — «Барселона» — здобула перший трофей у новому сезоні. Каталонці за підсумками двораундового протистояння тріумфували в Суперкубку Іспанії, здолавши свого заклятого ворога — мадридський «Реал». Матч–відповідь, який «Барса» виграла 3:2, у ніч на четвер завершився масовою бійкою. Провокатором став «реаліст» Марсело — уже в доданий час він просто «зрубав» новачка «гранатово–синіх» Сеска Фабрегаса. З’ясовувати стосунки взялися навіть тренери: наставник гостей Жозе Моуріньйо, підкравшись ззаду, схопив за вухо Тіто Вілланову, помічника Хосепа Гвардіоли.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Раунд «плей–оф». Перші зустрічі (матчі середи). «Баварія» (Німеччина) — «Цюріх» (Швейцарія) — 2:0 (Швайнштайгер, 8; Роббен, 72; вилучення: Беда, 90+1 («Ц»)), «Оденсе» (Данія) — «Вільяреал» (Іспанія) — 1:0 (Андреасен, 84), «Динамо» (Зг, Хорватія) — «Мальме» (Швеція) — 4:1 (Саммір, 4, 61 (пен.); Рукавіна, 56; Бечірай, 84 — Мехметі, 17), «Маккабі» (Х, Ізраїль) — «Генк» (Бельгія) — 2:1 (Амаша, 8; Двалішвілі, 28 — Барда, 61), «Вісла» (Кр, Польща) — АПОЕЛ (Кіпр) — 1:0 (Малецький, 71).

* * *

Суперкубок Іспанії. Матч–відповідь. «Барселона» — «Реал» — 3:2 (Іньєста, 15; Мессі, 45, 88 — К. Роналдо; Бензема, 81; вилучення: Вілья, 90+3 — Марсело, 90+3; Озіл, 90+3 (із лави запасних); перша гра — 2:2).