Українцям не вистачає Айболитів

18.08.2011
Українцям не вистачає Айболитів

Епідемія туберкульозу в Україні набуває катастрофічних масштабів. (Фото з сайту ciudadania–express.com.)

У галузі охорони здоров’я нині є чимало проблем. Але одна з найболючіших — недостатнє кадрове забезпечення медичних закладів. Про це під час підсумкової колегії МОЗ заявив міністр Олександр Аніщенко. За офіційною статистикою профільного міністерства, вакантних посад лікарів налічується 46 962. Звісно, якби всі випускники медвузів ішли працювати за фахом, цієї проблеми не було б. Але молодь не надто квапиться їхати працювати в далекі села (де потреба в лікарях найбільша) і навіть у невеликі міста (де ситуація краща, але теж далека від ідеалу). Причин багато, та головна — мізерні зарплати, на які ледь можна прожити.

Крім того, до кадрового дефіциту призводить природна міграція населення (5%), зниження престижу професії, зміна професії та вихід на пенсію тих лікарів, які впродовж десятиріч рятували хворих.

За словами глави МОЗу, уряд комплексно працює над вирішенням цієї проблеми. Зокрема, з 1 липня медикам підвищили зарплату. Наступне підвищення планують уже з 1 вересня. Для того, аби не розвалилася служба, яка бореться з туберкульозом, на 50% підняли оклади фтизіатрам. Випускники медичних вузів, які працевлаштовуються на селі, отримують одноразову матеріальну допомогу у розмірі п’яти окладів. Окрім того, запроваджено надбавки до посадових окладів за вислугу років медичним працівникам, які постійно працюють у закладах охорони здоров’я в сільській місцевості.

У пілотних регіонах буде відпрацьована модель модернізації мережі закладів охорони здоров’я та забезпечення їх кадрами (у першу чергу, первинної ланки, де надається медична допомога 80 відсоткам населення) за рахунок оптимізації закладів охорони здоров’я та розробки нових штатних розкладів у відповідності до реальної потреби регіонів.

Одним з основних кроків на шляху реформування системи охорони здоров’я в Україні та зниження кадрового дефіциту у профільному міністерстві називають запровадження державного замовлення на підготовку кадрів для сфери охорони здоров’я. Цього року держзамовлення на студентів медичних вишів збільшили на 338 осіб.

А в пілотних регіонах Міністерство охорони здоров’я вже затвердило план підготовки кадрів для реформ у сфері медицини до 2015 року (для забезпечення надання первинної медико–санітарної допомоги). Як очікують чиновники, план дасть позитивні результати — передбачено скорочувати дефіцит лікарів на 500—600 осіб щороку, оптимізувати витрати та підвищити мотивації до успішного навчання студентів у медичних коледжах (училищах) і вищих навчальних медичних закладах.

 

ДО РЕЧІ

За даними офіційної статистики, минулого року в системі українського МОЗу працювали понад 197 тисяч лікарів. Штатних лікарських посад — 244 тисячі, зайнятих лікарських посад — 223,6 тисячі. Заклади охорони здоров’я були укомплектовані лікарями на 80%, причому з них майже 25% — це працюючі пенсіонери. Найменше проблем із кадрами виникає в обласних лікарнях (укомплектованість становить 85%), а найбільше від нестачі лікарів потерпають селищні лікарські амбулаторії (працюють тільки 69% від потреби).

У системі охорони здоров’я сьогодні працюють 8 140 лікарів сімейної медицини. А потреба на лікарів зі спеціальності «загальна практика — сімейна медицина» з урахуванням необхідної оптимізації закладів первинної ланки становить майже 33 тисячі осіб.