За Юлю — водою!

16.08.2011

Ні в Печерському райсуді столиці, ні в Апеляційному захисникам Юлії Тимошенко не вдається скасувати рішення про її арешт. Цієї п’ятниці Апеляційний суд Києва взагалі відмовився приймати до розгляду по суті скаргу на її арешт, оскільки оскарження на такій стадії не передбачено КПК. Тож Ледi Ю наразі провела в СІЗО вже одинадцять ночей і, як і раніше, боїться за власне життя. Натомість про безпеку турбується і суддя Родіон Кірєєв, який веде резонансну «газову» справу. До служителя Феміди приставлено особисту охорону, а йому самому, ймовірно, видано табельну зброю, повідомляють окремі ЗМІ. Адже якщо з паном Кірєєвим хоч щось станеться (хоча б серйозна хвороба), справу передадуть іншому судді, який змушений буде починати розгляд «з чистого аркуша».

 

А поки що нардепи від БЮТ Степан Курпіль і Юрій Одарченко разом із прихильниками Тимошенко передали до посольства США в Україні звернення громадян iз проханням заборонити в’їзд до США суддям Печерського районного та Апеляційного судів столиці, які ухвалювали несприятливі для їхньої лідерки рішення. Фанати Юлі з наметового містечка на Хрещатику також відзначилися цими вихідними тим, що облили водою екс–депутата від ПР Олега Калашнікова, який нібито був нетверезим і провокував опонентів. Натомість сам Калашніков заявив, що його оббріхують, бо він уже три роки не п’є оковитої. А щодо відра води не ображається, каже, що пройшов «хрещення».

Учора ж до Печерського райсуду вперше прийшла донька підсудної Євгенія Карр. Натомість у самому процесі без змін: Феміда продовжувала допитувати свідків. Так, заступник голови Інституту держави і права ім. Корецького Володимир Нагребельний (який наполягає, що є експертом, а не свідком) розцінює газові директиви Юлії Тимошенко способом реалізації її повноважень як Прем’єра. Мовляв, в українському законодавстві чітко не визначено поняття директив, а «цей термін в енциклопедії має близько десяти синонімів».

«Хрещення» водою довелося пройти вчора й екс–заступнику глави секретаріату Президента Олександру Шлапаку, який також давав у суді свідчення у справі. Знавіснілі прихильники Тимошенко заблокували йому вихід iз двору суду, облили водою та збили з обличчя окуляри. До такої реакції натовпу призвело те, що пан Шлапак відверто повідомив суд, що секретаріат Президента у 2009 році зміг отримати тексти газових контрактів лише через Службу зовнішньої розвідки. Адже тодішній Прем’єр Тимошенко відмовилася надати тексти контрактів Президенту Ющенку.

Залишається питання: звідки прості прихильники Юлі могли знати, про що говорив у суді пан Шлапак? Адже їх у залі не було. Виходить, що наказ напасти на свідка на вулиці віддав по телефону хтось із присутніх у залі БЮТівців, який координував дії активістів?

 

ПРИКМЕТНО

Заробити електоральні бали на справі Тимошенко бажає чимало опозиційних політиків. Саме тому, на думку політолога Володимира Фесенка, об’єднання опозиції в Україні не відбудеться. Мовляв, той же Арсеній Яценюк є конкурентом Юлії Тимошенко. Пан Фесенко вважає, що «Яценюк хоче просто скористатися нинішньою ситуацією і зробити електоральний прорив», оскільки його підозрювали у симпатіях до влади. У цій площині цікавою є й позиція лідера ВО «Свобода» Олега Тягнибока, який днями звернувся до суду із заявою про готовність узяти на особисту поруку Юлію Тимошенко. Адже пан Тягнибок не втомлюється критикувати конкурентів iз БЮТ і Ледi Ю зокрема.

 

ДО РЕЧІ

Інформація щодо можливої причетності екс–Прем’єра Юлії Тимошенко до вбивства народного депутата Євгена Щербаня має бути ретельно перевірена, вважає нардеп від ПР Володимир Олійник. Так депутат прокоментував заяву першого заступника Генпрокурора Рената Кузьміна про причетність Тимошенко до гучного вбивства 1996 року. В інтерв’ю журналу «Фокус» пан Кузьмін заявив: «Допитаний прокуратурою США свідок у справі Павла Лазаренка прямо сказав, що кілер за вбивство Щербаня отримав гроші з рахунків Лазаренка і Тимошенко. Свідок посилається на розмову з замовником, який сказав: «Юля заплатить», маючи на увазі, «заплатить за вбивство».

Ренат Кузьмін ухилився від відповіді, чи буде Генпрокуратура порушувати справу проти Тимошенко за цим епізодом, мовляв, усі матеріали справи і свідки знаходяться у США. У партії «Батьківщина» одразу запідозрили пана Кузьміна у шизофренії та у бажанні вислужитися перед Президентом Януковичем. Натомість «регіонал» Олійник пропонує отримати матеріали цієї справи в рамках правової допомоги зi США і дати їм кінцеву оцінку: чи є там ознаки злочину, докази замовного вбивства Щербаня тощо.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>