Продати батьківщину за 10 дартів вейдерів

16.08.2011

Цього тижня на острові Ніуе в Океанії презентують нові оригінальні монети — срібні новозеландські долари з кольоровими зображеннями героїв кіносаги «Зоряні війни».

Ніуе (площа — 261 кв. км, населення — 1680 осіб) є державним утворенням у вільній асоціації з Новою Зеландією. Саме вона забезпечує острів своєю валютою. І ось тепер виготовила для Ніуе партію «ювілейних» доларів.

Як повідомляє сайт Stuff.co.nz, на різних «копійках» зображені керівник армії Галактичної імперії Дарт Вейдер, принцеса Лея, Хан Соло, Чубака, робот R2D2, Магістр Йода та інші культові фантастичні персонажі. Дозвіл на їх використання Новозеландському монетному двору дала компанія Lucas Films режисера Джорджа Лукаса — автора «Зоряних воєн». Загалом має бути викарбувано по 7500 примірників монет кожного з варіантів дизайну.

Ці гроші можуть бути звичайним платіжним засобом на Ніуе, але розплачуватися ними у крамницях — все одно що забивати цвяхи кришталевою вазою. Адже, скажімо, монета номіналом NZ$2 оцінюватиметься серед нумізматів принаймні в 120 новозеландських «баксів».

Передбачається, що «фантастичні гроші» на світовому нумізматичному ринку користуватимуться великим попитом. І не тільки завдяки рідкісній країні «прописки» — Ніуе. Монети ще й продаватимуться в оригінальних футлярах. Коробка у вигляді космічного корабля «Тисячолітній сокіл» при відкриванні видаватиме звук зорельота, що стартує. А з футляра у формі шолома Дарта Вейдера долинатиме важке дихання головного кінолиходія.

Придбати ці монети можна буде з листопада.

 

ДО РЕЧІ

Ніуе заробляє не лише на цікавих монетах. Інтернет–домен цієї країни — .nu, тож уряд Ніуе активно продає його для всіляких еротичних і порнографічних сайтів, де можна знайти картинки ню.