Літня сесія

16.08.2011
Літня сесія

За пишністю церемонії відкриття Універсіада в Шень–чжені не набагато відстала від Олімпійських ігор. (Фото з сайту FISU.net.)

Ставлення до Студентських ігор у світі спорту доволі неоднозначне. Більшість держав делегують на Універсіади справжніх студентів, які, хоч і мають успіхи у спортивній царині, проте на професіональний шлях не стають. Звісно, серед цієї когорти аматорів трапляються й відомі імена, але це, швидше, винятки, ніж правило.

Україна ж, як і більшість пострадянських республік, надає цим змаганням великого значення, виставляючи фактично основні склади збірних із різних видів спорту. Адже чи не всі спортсмени на підйомі кар’єри так чи інакше пов’язані з якимсь ВНЗ. Надто вже нашим «вишам» хочеться похвалитися один перед одним тим, яких яскравих особистостей вони залучили до своїх лав. Хоча для самих спортсменів універсіади є зазвичай лише етапом підготовки до більш значущих турнірів.

Хоч так, хоч інак, а в десятимільйонному мегаполісі Шеньчжень на південному сході Китаю з 11–го по 23 серпня проходять 26–ті Всесвітні студентські ігри.

 

Масовість і масштабність

Якщо раніше спортсменів України відправляло на універсіади Міністерство освіти України, «позичаючи» кадри у спортивного відомства, то тепер, після об’єднання цих структур під одним дахом Міністерства освіти й науки, молоді та спорту, система відправки делегації дещо спростилася.

До Шеньчженя наші спорядили аж 240 спортсменів. Приблизно стільки народу їде й на Олімпійські ігри. Найбільше у команді традиційно легкоатлетів — 22 особи, хоча фехтувальники поступаються їм лише одним місцем. Випереджають навіть командні види спорту за чисельністю також дзюдоїсти і стрільці, котрі направили по 17 чоловік.

Перед відльотом студентів своєю промовою надихнув заступник міністра Євген Сулима — він зустрівся зі спортсменами у вищому училищі фізичної культури.

Змагаються «синьо–жовті» у 20 видах спорту із 24. Загалом у Шеньчжені представники 150 держав розіграють 306 комплектів медалей.

Головними фаворитами на перемогу в загальному заліку вважають китайців і росіян. Господарі у своєму стилі потужно підготувалися до масштабного заходу, презентувавши Міжнародний олімпійський центр. Яскраве відкриття Універсіади на 60–тисячному стадіоні цілком могло прикрасити й програму Олімпійських ігор.

Перші плоди

Українці довго розкачуватися не стали й почали брати медалі вже у стартовий змагальний день. У фехтуванні останнім часом ми більше звикли до успіхів дівчат, але минулої суботи нагадав про себе одесит Андрій Ягодка, котрий виграв турнір шаблістів. У тому ж залі «срібло» серед шпажисток здобула тернополянка Олена Кривицька. У фіналі вона лише одним уколом поступилася француженці Рембі — 14:15. Цікаво, що на п’єдестал піднялися молоді наші студенти, а не досвідчені, з якими тренери пов’язували більше сподівань.

Також у суботу срібні нагороди у командних змаганнях зі спортивної гімнастики вибороли Яна Дем’янчук, Валентина Голенкова, Анастасія Коваль, Марина Костюченко й Ангеліна Кисла.

Четверту відзнаку дня, і другу золоту, принесла збірній дзюдоїстка Вікторія Туркс у ваговій категорії до 78 кг.

У неділю знову потішили фехтувальники. Цього разу молодий Анатолій Герей взяв «бронзу» в турнірі шпажистів.

Таким чином, учора по обіді із п’ятьма нагородами в активі збірна України посіла п’яте місце загального заліку. Попереду були Китай, Японія й Росія, які мали по шість медалей найвищого ґатунку; у корейців було три «золота».

А першими, ще за день до офіційного старту Універсіади, в боротьбу вступили футболісти. На груповому етапі наші, чемпіони двох останніх Ігор, почали перемогою над Малайзією (2:1), але позавчора програли росіянам — 0:1. Сьогодні складена переважно з гравців першої ліги команда під керівництвом Володимира Лозинського протистоятиме бразильцям.

Так само обмінялася з суперниками перемогами й наша чоловіча баскетбольна команда. Спочатку підопічні Віталія Чернія впоралися з японцями (85:67), але потім поступилися Литві (55:71).