Заходьте на «Захід»

12.08.2011
Заходьте на «Захід»

Минулого року «Захід» проходив у Старосільському замку Пустомитівського району, цього разу відбудеться в селі Родатичі, що за 30 км від Львова. (Фото з сайту uargument.com.)

«Захід» стартував три роки тому в Звенигороді Львівської області й відразу заявив про себе як про мандрівний: минулого року він пройшов у Старосільському замку Пустомитівського району, а цьогоріч «західняки» з’їдуться в село Родатичі, що за 30 км від Львова. Фестиваль гулятиме 19—21 серпня на базі відпочинку «Сонячна галявина».

За музичним наповненням «Захід» — один із найцікавіших українських рок–фестивалів. Він не горить бажанням бути міжнародним, запросити найдорожчих зірок, похвалитися модними хедлайнерами. А бере простотою, насиченістю виступів і вишуканим смаком. Упродовж трьох днів на сцені виступлять 40 кращих гуртів країни. Яка забава може похвалитися такою кількістю відомих ватаг? Кожен знайде, заради чого зірватися з місця і податися в Родатичі. Одні полетять на спів «Мертвого півня», інші — на вільного як вітер «Юркеша», ще інші — на «Оркестр Че», «Гуцула Каліпсо» чи Los Colorados. Крім них, будуть iще Ot Vinta, «Крихітка», «Димна суміш», the Вйо, «Тінь сонця», «Фліт», O.Torvald, «Роллікс», Lюк (дует), «Холодне сонце», «Брем стокер», «Квадраджесіма», «Діля», «Оратанія», «Серцевий напад», Merva, Fakultet, Sciana, «Кораллі», BandurBand, «Камо Грядеши» та багато інших. Поміж українців зіграють також дві банди з Білорусі — TerraKod і Sciana (до речі, вони є переможцями білоруського фестивалю альтернативної музики Mens Fest). Ці гурти не так часто виїжджають зі своїх домівок на гастролі по інших містах, і щоб їх побачити–почути, доводиться їхати або в їхнє рідне місто, або дуже уважно слідкувати за афішами, на які фестивалі вони збираються. За це «Заходу» великий респект.

Віднедавна стало традицією на фестивалях у форматі open–air змішувати музикантів із письменниками. Культурний мікс проводили на «Фортмісії», «Трипільському колі», «Країні мрій», «Свіржі». На «Заході» понесуть літературу в народ Світлана Поваляєва, Грицько Семенчук, Іздрик, Влад Шубєнков, Олег Короташ, Богдан–Олег Горобчук, Павло Коробчук, Сергій Пантюк. До слова, Павло Коробчук презентує свою нову книжку «Динозавр». А ще організатори обіцяють, що буде проведено чемпіонат із літературного слему з відбірковими турами і вищою лігою. Це вам не хухри–мухри.

Від розмов про високе перейдемо до побутового. Музика музикою, а ночувати десь треба. Невибагливим організатори пропонують їхати з наметами. Якщо без теплого ліжка ніяк не обійтися, тоді до Львова — недалеко, а там дах над головою знайти — раз плюнути. Автобуси курсуватимуть регулярно. Тепер щодо квитків. Якщо купувати заздалегідь, тоді на три дні фестивалю квиток коштуватиме 100 гривень. Ті, хто відтягне покупку до 19 серпня, платитимуть 150 гривень.