Ірпінський «шанхай»

11.08.2011
Ірпінський «шанхай»

Покупці пересуваються між прилавками по дерев’яних трапах. (Фото автора.)

Вицвіла фарба на вивісках, брудні простирадла, що прикривають продовольчі павільйони від сонця, відсутність стічної системи (через що після дощу в торгових рядах з’являються чималі калюжі й покупці змушені пересуватися між прилавками по дерев’яних трапахнастилах), торгівля продуктами (зокрема й оселедцями) за півметра від асфальту — усе це про центральний ринок Ірпеня, який є справжнім більмом на оці місцевої влади. За рік до проведення в країні Євро­2012 цей ринок у містісупутнику Києва навіть «совковим» не назвеш, адже в часи СРСР такі «умови» торгівлі годі було й уявити!

 

Платіть або забирайтеся!

Проблеми з ринком були і за попередньої влади міста. На ринку розповідають, як окремі підприємці з сім’ями побажали сплачувати ринковий збір до місцевого бюджету. Йдеться про торгівців, які продавали овочі та фрукти з наметів та фургонів за межами ринку по периметру. Утім і їх адміністрація ринку ТОВ «Вектор­2002» обкладала ринковим збором, хоча дозволи тут мала б надавати місцева влада. Людям доводилося сплачувати з точки близько ста гривень на день, тоді як ринковий збір на території ринку був значно меншим. Підприємці не розуміли, за що платять такі гроші, але від адміністрації ринку чули лише: «Платіть, або торгувати тут не будете!»

«Тоді влада зробила все згідно із законом, а перед підприємцями поставили низку вимог: усі намети мали бути єдиного типу, самі торгівці оплачували вивезення сміття, а їхні «точки» отримали статус тимчасових торгових місць за погодженнями з міліцією, СЕС та пожежною, — пригадує у розмові з «УМ» колишній начальник виробничо­технічного бюро з контролю за станом благоустрою міста Андрій Родак. — Благоустрій навколо ринку покращився, бо там був якийсь «шанхай». За місце та вивезення сміття підприємець з однієї точки офіційно платив до бюджету Ірпеня утричі менше — не більше тридцяти гривень щодня».

Далі почався справжній кримінал. Як розповів «УМ» голова місцевої ГО «Народна воля» Віктор Бархоленко, однієї ночі невідомі погромили каркаси наметів та пошкодили фургони підприємців, що перейшли під «крило» мерії. Міліція, звісно ж, злочин не розкрила, але неофіційно кілька підприємців зазначили «УМ», мовляв, їм тоді натякнули, що це розплата за їхній протест. Такий от рекет посучасному...

Потрібен новий ринок ?

Утім автора більше цікавив сучасний стан справ. Уряд Азарова відмінив ринковий збір, тож підприємці нині значно більше коштів сплачують адміністрації ринку за оренду торгового місця та охорону. Спілкуючись із ними, «УМ» підрахувала, що в цілому з одного місця (від чотирьох квадратних метрів на продовольчій частині до чотирнадцяти — у павільйонах із промисловим крамом) до каси ринку йде від 500 до 1400 гривень на місяць.

«Підприємці платять адміністрації вчасно, натомість ТОВ «Вектор­2002» заборгувало місту чималу суму за оренду земельної ділянки, — коментує ситуацію джерело «УМ» в мерії Ірпеня. — Мало цього, це ТОВ зареєстроване у Києві, усі рахунки відкриті там і податки також ідуть до столичного бюджету, тобто місцевій громаді Ірпеня користі жодної, тим більше що власник не хоче вкладати кошти в його розвиток».

«В Ірпені — найгірший ринок на всій Київщині, бо не відповідає жодним санітарним і архітектурним нормам», — стверджують у розмові з «УМ» пенсіонери Ніна і Василь Галушки. А торгівці додають, що цього місяця у приватного власника ринку закінчується п’ятирічний термін оренди землі в центрі міста, тож керівництво ТОВ намагається домовитися з владою щодо її продовження.

«Тут запускають чутки, що якщо не подовжать оренди цьому «Вектору», то всі ми залишимося без роботи, — розповідає «УМ» один iз підприємців Володимир. — Але «святе місце» порожнім не буває. Краще було б, якби оренду землі надали іншому власнику. Або знайшли б інвестора, який би створив новий сучасний ринок на іншому місці, бо цей «шанхай» у центрі Ірпеня реконструювати неможливо!»

«Дирекція ринку каже владі, що відмовити в оренді їм не можуть, бо на цій землі їхнє нерухоме майно, — додає інший підприємець Олександр. — Ми тут сміялися: адже йдеться лише про маленьку споруду адміністрації та будівлі, де торгують м’ясом. Натомість усі павільйони, ролети тощо ми за наполяганням адміністрації зводили за власний кошт! Це моє майно, якщо схочу, то продам свій ролет або здам в оренду».

Власне бачення вирішення проблеми ірпінського «шанхаю» озвучив «УМ» Віктор Бархоленко: «Як депутат попереднього скликання я давно пропонував на сесіях Ірпінської міськради знести цей «шанхай» та побудувати сучасний ринок в іншому місці. А вільне місце в центрі Ірпеня варто віддати інвесторам під гарний проект комерційної чи житлової забудови. Для вигоди міста зобов’язати забудовника передати перші поверхи будівель комунальним службам тощо для зручності ірпінчан. Усі були б задоволені. Ця пропозиція актуальна і зараз».

У будьякому випадку підприємці та покупці ринку переконані, що тут потрібні серйозні зміни. Залишати усе як є вже не можна. Тож слово за депутатами міськради Ірпеня, які невдовзі мають вирішити: подовжувати оренду землі власнику ринку чи вирішувати проблему ірпінського «шанхаю» в інший, радикальніший спосіб.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>