Поступ нового призову

11.08.2011
Поступ нового призову

Динамівець Денис Гармаш у матчі з ізраїльськими однолітками відзначився голом. (Фото з сайту ФФУ.)

Учетверте залишити в Україні кубок турніру пам’яті Валерія Лобановського учора ввечері мала шанс наша «молодіжка», яка у фіналі цього змагання зустрічалася з узбецькими однолітками. Напередодні — у вівторок — у Києві стартував уже дев’ятий меморіал на честь великого тренера київського «Динамо» та збірної України. Цього разу до нас у гості приїхали молодіжні збірні Узбекистану, Сербії та Ізраїлю. Востаннє українці ставали переможцями такого турніру в 2009 році, коли у фіналі переграли турків.

Увага вітчизняних футбольних фахівців та вболівальників до меморіалу–2011 доволі значна: у нашій «молодіжці» зараз триває процес зміни поколінь, і тих виконавців, які нещодавно змагалися у фінальній частині першості Європи, в команді Павла Яковенка майже не залишилося. Хто прийде замість «зіркових» Ярмоленка, Коноплянки, Ракицкого і Ко? Нові гравці будуть основою для збірної, що змагатиметься за вихід до фінальної частини молодіжного Євро–2013. Фінальний турнір цього чемпіонату пройде в Ізраїлі. І саме з ізраїльською молоддю підопічні Яковенка зустрілися позавчора ввечері «під омофором Лобановського».

Із попереднього складу «молодіжки» до нинішнього перейшли маріуполець Богдан Бутко, динамівці Тимур Парцванія та Денис Гармаш, «шахтарі» Віталій Віценець та Сергій Кривцов. Усі вони, за винятком останнього, у вівторок з’явилися на полі стадіону «Оболонь» у стартовому складі.

Окрім першолігового Парцванії, котрий виступає за «Динамо–2», більшість клієнтів Яковенка є стабільними гравцями «основ» клубів прем’єр–ліги. Так, Ігор Березовський, Юрій Путраш та Ігор Пластун — молоді надії «Оболоні», Бутко та Ігор Чайковський незамінні в «Іллічівці», не гріють лавки лучанин Олексій Бабир та киянин Гармаш. Першу лігу, окрім Парцванії, ще представляє захисник запорізького «Металурга» Євген Опанасенко.

Ізраїльтяни, які забезпечили собі місце на домашній першості на правах господарів, теж приїхали поекспериментувати зі складом. Попервах технічним опонентам вдавалося стримувати тиск нашої команди. Свою гру «синьо–жовті» намацали вже в другій половині поєдинку. Забити могли і до перерви, але внаслідок розіграшу кутового та удару головою Пластуна м’яч влучив у поперечину.

Відчутно заволодівши перевагою, наші незабаром і відкрили рахунок. Після вкидання Бутком м’яча з аута шкіряна куля довго метушилася по штрафному майданчику гостей, після чого точного удару нарешті завдав Гармаш. Ізраїльтяни обурювалися: мовляв, був офсайд, але суддя на протести не відреагував.

Майже одразу наші відзначилися вдруге: навіс із лівого флангу від Бабиря знайшов голову Чайковського, який пустив м’яч у ворота у протихід голкіперу гостей. А третім, на радість оболонській публіці, забив Путраш — поцілив з–за меж штрафного майданчика.

Ізраїльтяни ж запам’яталися хіба небезпечними ударами здалеку, але Березовського реакція не підвела.

 

ТАБЛО

Турнір пам’яті Валерія Лобановського (U–21, Україна). Півфінали

Узбекистан — Сербія — 2:0

Україна — Ізраїль — 3:0

Голи: Гармаш, 54; Чайковський, 59; Путраш, 90

Україна: Березовський, Бабир (Гречишкін, 61), Чайковський (Причиненко, 61), Пластун, Єременко (Федотов, 70; Будник, 88), Гармаш (Іванко, 70), Віценець (Хомченовський, 70), Опанасенко, Путраш, Парцванія, Бутко (Шахов, 61)

* * *

Товариські матчі. «Барселона» — «Еспаньйол» — 0:3.

 

ПІСЛЯМОВА

Павло Яковенко,
головний тренер молодіжної збірної України:

— Мої підопічні провели два рівні тайми. Була віддача, рух на полі. Можливо, що в другій половині дещо інакше виглядали наші суперники. Тепер будемо готуватися до фінальної гри проти команди Узбекистану, вона є серйозним суперником — олімпійська збірна, гравці на рік старші за наших.