Макове зерня

Макове зерня

Нині навіть виробники морозива додають мак у свою оригінальну смачну продукцію (щоправда, назвавши її неапетитно — «антинаркотик»). А випічка з маком — це давня традиція українських господинь. До речі, насінинки з маківок у народних традиціях символізували плодовитість і навіть оберігали від різної нечисті. За давніми звичаями, до 14 серпня — свята Семи братів Маковеїв, назва якого трансформувалася серед людей просто у «Маковія», в їжу додавали мак лише минулорічного урожаю. І тільки після Першого Спасу — після освячення нових маківок — присмачували страви свіжовисушеними зернятами.

Втамовуємо спрагу по–новому

Втамовуємо спрагу по–новому

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Коли спекотно, пити хочеться і хочеться. Якщо вам уже набили оскомину звичайні напої, спробуйте приготувати щось новеньке. Наприклад, лимонний квас. Знадобляться 10 л води (якщо для вас забагато, переполовиньте усі інгредієнти) 6 лимонів, 1,4 кг цукру, 400 г родзинок та 50 г дріжджів. Спочатку цукор і розрізані начетверо лимони без зерняток треба залити окропом; коли охолоне, влити розведені невеликою кількістю води дріжджі й залишити до ранку. Потім процідити, залишити на хвилин 30—40, щоб утворився осад. Насамкінець розлити в пляшки й винести в холодне місце. Через 3–4 днi квас можна пити.

Ананаси у шампанському

Ананаси у шампанському

Шампанське — це завжди свято. І влаштовувати його можна не лише на Новий рік та у день весілля. А щоб вирізнити повсякденні свята від найважливіших, можна не просто пити ігристе вино, а готувати з нього страви. Наприклад, «М’ясо а ля Луї Гран», як це робить ерудит Борис Бурда. (Див. «УМ» №33 за 02.03.2011 р.). Утім витонченішою є гармонія поета Ігоря Севєряніна: «Ананаси у шампанському! Надзвичайно смачно, іскристо і гостро!» Оспіване трохи не сторіччя тому у вірші поєднання у кулінарному контексті — лише один iз десертів із шампанського.

Всі статті рубрики