229 днів арешту навстоячки

10.08.2011

Завтра вранці Печерський райсуд Києва продовжить розгляд кримінальної справи за обвинуваченням екс–міністра внутрішніх справ Юрія Луценка у зловживанні службовим становищем, перевищенні влади тощо. На попередньому засіданні Феміда встановила порядок судового слідства: спочатку буде допитано свідків, потім потерпілих, досліджено матеріали справи, допитано підсудних, після чого суд вирішить питання доповнення досудового слідства.

Цікаво, що на засідання суду спізнилася сторона обвинувачення — тріо прокурорів не змогли вчасно подолати кордони великої кількості пікетувальників та бійців спецпідрозділів. Тож підсудний Луценко запропонував за зрив судового засідання арештувати прокурорів (мовляв, арештували ж Тимошенко «за неявку до суду в призначений час»). Згодом Луценко, який категорично не визнає себе винним, заявив відвід прокурорам, які, на його думку, не здатні підтримувати висунуті обвинувачення. Але головуючий на процесі суддя Сергій Вовк відмовив підсудному. Так само суддя вчергове не допустив до суду як захисника Луценка нардепа Геннадія Москаля.

Під час перерви у засіданні лідер «Народної самооборони» кинув прокурорам, які проходили повз його ґрати: «Наступного разу я плюну у твою морду!» При цьому жбурляв на підлогу Кримінально–процесуальний кодекс.

Навіть за ґратами Луценко зберігає почуття гумору, тож він жартівливо прокоментував пресі суд над Тимошенко, який веде суддя Родіон Кіреєв і який в цей час відбувався на іншому поверсі: «Є проблема двох поверхів. У Кірєєва не встає, а тут — не сідає!» Екс–міністр мав на увазі, що підсудна Тимошенко не хоче вставати під час суду. Натомість Луценко, навпаки, на своєму процесі поводиться емоційно й практично не сідає на лаву.

Екс–міністр, як виявилося, веде рахунок днів від початку свого арешту. Сьогодні, згідно з розрахунками Луценка, має бути 229 днів. Клопотання адвокатів колишнього урядовця щодо звільнення його з–під варти Феміда очікувано відхилила... «у зв’язку з відсутністю об’єктивних підстав».