Український діамант

09.08.2011
Український діамант

Стрибнувши в Лондоні на 14,80, Ольга Саладуха очолила залік «Діамантової ліги». (Фото з сайту Daylife.com.)

Годі й згадати, коли хтось із українських легкоатлетів домінував у світі у своїй дисципліні. Певно, такого не було з часів донеччанина Сергія Бубки. І ось цього року повноцінно засяяла зірка землячки нашого уславленого жердинника — стрибунки потрійним Ольги Саладухи.

Ще п’ять–шість років тому на неї мало хто звертав увагу навіть в Україні. «Далеко вона не настрибає», — казав тоді автору цих рядків один із авторитетних у нашому спорті людей. Та, попри все, крок за кроком, Саладуха набирала оберти, поліпшуючи результати й завойовуючи авторитет на міжнародній арені. Як часто водиться у спортсменок, у період між Олімпіадами вона встигла стати мамою, народивши дівчинку, а потім тріумфально повернулася у великий спорт і торік виграла чемпіонат Європи.

Нині ж лише одна спортсменка може складати конкуренцію Олі — це чинна чемпіонка світу Яргеліс Савіньє. Упродовж літа 28–річна українка й на півтора роки молодша кубинка ведуть запеклу боротьбу за перемогу в «Діамантовій лізі» — елітній серії турнірів Міжнародної федерації легкої атлетики, почергово посідаючи перше чи друге місця.

У минулі п’ят­ницю й суботу на лондонському стадіоні «Крістал пелес» від­бувся 12–й етап «ДЛ». Савіньє його пропустила — певно, почала економити сили для чемпіонату світу, що стартує в Кореї 27 серпня. Саладуха ж видала чудову серію спроб і впевнено перемогла з результатом 14,80 м. Це дозволило донеччанці вийти вперед у заліку «Діамантової ліги» — в її активі 16 очок, а в кубинки на два менше. Наступна зустріч суперниць, най­запекліша, очікується вже на світовому форумі.

Тим часом на донецькому РСК «Олімпійський» завершився чемпіонат України. За його підсумками Національна федерація сформувала команду для поїздки в Тегу. У збірній — 19 чоловіків і 40 жінок. Щоправда, одне з місць — в естафеті 4х400 м — панянки ще розіграють за тиждень на Кубку України у Вінниці.