Тренування чи змагання?

05.08.2011

Зробивши на старті чемпіонату Європи заяву про пріоритет здобуття олімпійських ліцензій, тренерський штаб українських стрільців, напевно, захистив себе від критики на випадок, якщо збірна залишиться без медалей. І перші два дні змагань у Белграді українці так і завершили — без нагород.

У стрільбі по мішені, що рухається (50 м), Андрій Гільченко вибив 15–ту суму балів, Олександр Зіненко — 16–ту, Владислав Прянишников —17–ту. У командній першості хлопці посіли шосте місце.

Далеко за межами чільних позицій фінішували наші дівчата, які стріляли лежачи з малокаліберної гвинтівки з дистанції 50 м. Найкращий результат — 22–й — у Лесі Леськів, Дарина Шаріпова — 42–й, Наталя Кальниш — 49–й. Не кращим був і колективний результат дівчат — лише 12–та позиція із 17 збірних.

Не вразили стартовим результатом і наші «стендовики» — Марія Капітоненко в трапі посіла лише 29–ту сходинку.

Із такими низькими показниками українці наразі не в змозі вирішити й ліцензійне завдання. «Зазвичай олімпійські ліцензії отримують фіналісти змагань», — каже «УМ» старший тренер із кульової стрільби Анатолій Криворучко. — Щоправда, якщо серед них уже є володар перепустки, то квитки на Ігри здобуде спортсмен з більш низьким рейтингом».

Варто відзначити й те, що ліцензії — неіменні, тобто здобуваються вони на країну. «Скажімо, була колись в нашій збірній спортсменка Данилова. Вона тричі на відбіркових змаганнях виборювала ліцензії, однак жодного разу на Олімпіаду не їздила, бо була не в формі», — робить екскурс в історію старший тренер.

За словами наставника, на Олімпіаді максимально представляти збірну «кульовиків» може 22 особи, «проте, починаючи з 1996 року, Україну на головних стартах чотириріччя представляють сім–дев’ять майстрів кульової стрільби».

Нагадаємо, що українські «кульовики» вже мають сім ліцензій, здобутих на попередніх змаганнях. Водночас наші «стендовики» не мають ще жодної.