Чемпіонат без чемпіонів

04.08.2011
Чемпіонат без чемпіонів

Євгенія Снігур (праворуч) готується до забігу на 100 м з/б.

Головним легкоатлетичним стартом року є чемпіонат світу — його з 27 серпня по 4 вересня прийматиме південнокорейське місто Тегу. Спортсмени готуються до «мундіалю» по–різному: хтось поринає в змагальний ритм, а хтось краще почувається на закритих тренуваннях. У будь–якому разі, національні федерації формують збірні за підсумками турнірів. Останньою перевіркою сил для наших майстрів «королеви спорту» став чемпіонат України, що триває в Донецьку з вівторка по п’ятницю.

 

Різні шляхи до Кореї

Щоправда, на РСК «Олімпійський» виступають далеко не всі наші найсильніші атлети. Головна тренерська рада дозволила пропустити першість чотирнадцятьом спортсменам: стрибунам у висоту Дмитрові Дем’янюку й Вікторії Стьопіній, стрибунові з жердиною Максиму Мазурику, метальнику списа Дмитру Косинському, метальниці диска Катерині Карсак, спринтеркам Олесі Повх, Марії Ремень і Наталії Погребняк, Антоніні Єфремовій (біг на 400 м), Лілії Лобановій (800 м), Ганні Міщенко й Наталії Тобіас (1500 м), багатоборці Наталії Добринській та стрибунці потрійним Ользі Саладусі.

«Усі ці атлети — перші номери збірної, які влітку проявили себе на сто відсотків у боротьбі з суперниками на міжнародній арені. Вони мають нормативи А відбору як на чемпіонат світу, так і на Олімпійські ігри 2012 року. З одного боку, це не привід пропускати національний чемпіонат, а з другого — ми мали підстави, аби піти назустріч лідерам», — так прокоментував ситуацію на прес–конференції в Донецьку президент Федерації легкої атлетики України Валерій Борзов. І справді, тринадцять атлетів із названої компанії стали призерами червневого командного чемпіонату Європи, а рівень олімпійської чемпіонки Добринської сумнівів ні в кого не викликає.

Крім того, дехто нещодавно повернувся зі Всесвітніх ігор військовослужбовців у Бразилії, а незабаром виступатиме на літній Універсіаді в Китаї. За таких умов — з огляду на потребу в акліматизації — старт на «Олімпійському» виглядав би явно зайвим.

Загалом на чемпіонат світу ФЛАУ збирається везти 60 спортсменів, тож цими днями в Донецьку точиться боротьба за місця у збірній, не зайняті елітою. Змагаються 578 атлетів з усіх регіонів країни. «Національний чемпіонат має допомогти нам сформувати команду для поїздки в Тегу. Остаточний склад делегації ми визначимо на нараді одразу ж після завершення змагань», — пояснив головний тренер збірної Олександр Апайчев.

Після чемпіонату України збірників відправлять готуватися до світового форуму на бази в Кончі–Заспі і Святошині. Потім вісімнадцять із них полетять на Студентські ігри до Китаю, а більша частина — до корейського Пусана для акліматизації. Десять додаткових днів перебування в Південно–Східній Азії має вистачити, аби призвичаїтись до нових умов і показати свої найкращі здібності на змаганнях.

Нагадаємо, на ЧС–2009 у Берліні українці вперше в історії залишилися без медалей і тепер постараються реабілітуватися за ту невдачу, аби довести право мати найбільшу делегацію у складі олімпійської команди.

У кого яка радість

Наразі в Донецьку чогось надзвичайного не зафіксували. Хіба що доволі високим результатом відзначився дискобол із Київщини Іван Гришин — 64,96 м. У бігу на 100 м із бар’єрами очікувано виграла відома харків’янка Євгенія Снігур. Цікавим вийшло суперництво на дистанції 1500 м луганчанки Анжеліки Шевченко й досвідченої киянки Тетяни Петлюк. Гору взяла молодість, хоча заради справедливості скажемо, що Петлюк спеціалізується в бігу на 800 м.

За межами ж секторів і доріжок голова Держслужби з питань спорту Равіль Сафіуллін привітав із 24–м днем народження Марію Ремень — переможницю престижних турнірів, зокрема недавніх Ігор військових. Уродженка Макіївки, а нині запоріжанка на ЧУ не виступає, але прийшла на стадіон, щоб підтримати колег.